„Autostradă” nouă cu Ungaria: Guvernul declanșează exproprieri pentru Drumul Expres Satu Mare – Oar

17 08. 2023
ungaria romania 5467665

În prezent, legătura dintre Satu Mare și granița româno-ungară se realizează prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare – Petea), care are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului.

Acest proiect face parte din strategia de implementare la nivel național pentru Drumul Expres cu denumirea generică „Someș Expres”/coridorul trans-frontalier 3 CTF3 – „Someș”.

Oportunitatea investiției: asigură un parcurs mai rapid pentru traficul pe distanțe lungi de pasageri și mărfuri, prin viteza ridicată de deplasare, prin reducerea costurilor operaționale și prin îmbunătăţirea siguranței circulației și un impact asupra mediului limitat care să ia în considerare riscurile schimbărilor climatice, precum și masurile de adaptare și reducere a impactului asupra mediului.

Pentru obiectivul de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” indicatorii tehnico – economici au fost aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 1439/2022 și nu necesită a fi actualizați la data prezentei, mai spun autorii proiectului.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” este necesar a fi expropriată o suprafață de 1,67 de milioane mp, aferentă unui număr de 597 de imobile proprietate privată.

Suma totală pentru despăgubiri, de 7,328 de milioane de lei se alocă de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR a avizat în iulie 2022 Studiul de Fezabilitate pentru proiectul “Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De asemenea, a fost obținut și Acordul de Mediu necesar realizării acestui obiectiv, potrivit directorului general al CNAIR. „În continuare, prestatorul va elabora documentația pentru obținerea autorizației de construcție și a Proiectului Tehnic”, mai spunea atunci Cristian Pistol.

Lungimea totală a traseului este de 14,862 km formată din 10,831 km drum expres + 4,031 km drum de legătură.

Viteza de proiectare pentru drumul expres este de 120 km/h, iar viteza de proiectare pentru bretelele nodurilor rutiere este de 60 km/h.

Proiectul prevede realizarea a două noduri rutiere, șapte pasaje (trei superioare și patru inferioare), 54 de podețe, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare.

Noul drum face parte din proiectul cunoscut ca „Autostrada Nordului”, ce se continuă către Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.

Citește și: