1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov: statul relaxează condiţiile pentru firmele care vor să construiască pe banii lor noua şosea prin munţi

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat două dintre cerinţele pentru firmele interesate să construiască Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov în Parteneriat Public – Privat (PPP). Reamintim că termenul pentru depunerea ofertelor a fost prelungit cu aproape o lună, până pe 17 decembrie.

22 noi, 2018 | | ECONOMICA.net

Primul proiect prin PPP lansat de Guvern, autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, se află la prima amânare de depunere a ofertelor, după ce au fost solicitate mai multe clarificări. În urma acestor solicitări, CNSP a modificat două dintre cerinţele pentru firmele interesate.

Una dintre modificări vizează extinderea perioadei în care firmele au încheiat un PPP sau au construit autostrăzi. Astfel, dacă iniţial se solicita „contract întocmit de Parteneriat Public-Privat şi/sau execuţia de construcţii în infrastructura rutieră, similare cu cele supuse procedurii de atribuire în ultimii 5 ani", acum se cere "în ultimii 10 ani".

De asemenea, a fost relaxată şi condiţia privind nivelul pozitiv al indicatorului de cash-flow pentru anii 2016 şi 2017. Astfel, dacă iniţial ofertanţilor li se impunea un nivel de minimum 680 milioane de euro fără TVA, acum li se solicită un nivel de şase ori mai mic, respectiv de 113,33 milioane de euro, fără TVA.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a prelungit de pe 19 noiembrie până pe 17 decembrie termenul de depunere a ofertelor în cadrul procedurii pentru realizare prin Parteneriat Public – Privat (PPP) a Autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov.

Executivul încearcă să construiască autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov prin Parteneriat Public Privat (PPP). În acest sens, Guvernul a adoptat, în şedinţa din 29 august, un proiect de hotărâre privind studiul de fundamentare pentru autostrada Bucureşti – Ploieşti – Comarnic – Braşov.

Pe 19 octombrie 2018, a fost publicat în noul Sistem Electronic de Achiziţii Publice anunţul de atribuire a contractului de parteneriat public privat pentru realizarea obiectivului Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.

Durata de proiectare şi execuţie este stabilită la maximum patru ani, cu începere din 2019, iar durata de întreţinere şi operare de către partenerul privat este de 20 de ani. Partenerul public, statul, va contribui cu 25%, iar partenerul privat cu 75% din costul investiţiei şi costurile de întreţinere şi operare. Costul estimat al acestei investiţii se ridică la aproximativ 1,36 miliarde de euro.

Şoferii care vor merge de la Bucureşti la Braşov pe autostradă vor achita o taxă de circa 10 euro/maşină.

Statul român a mai încercat de trei ori să construiască autostrada Comarnic – Brașov prin PPP, însă fără succes. Aflat acum la a patra tentativă, proiectul autostrăzii către Brașov este primul din proiectele de 30,5 miliarde de dolari (27 miliarde de euro) pe care Executivul vrea să le realizeze prin PPP.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO