Autostrada Sebeş – Turda: grecii de la Aktor susţin că termină lucrările pe lotul 2 în 2019. Ministrul Cuc îi somează să găsească subcontractori

După mai bine de patru ani în care au realizat doar jumătate din lucrările de pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda, grecii de la Aktor au anunţat miercuri că vor termina restul lucrărilor până la finalul anului. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, aflat joi pe şantier, i-a somat să găsească subcontractori în două săptămâni, altfel le reziliază contractul.
Economica.net - joi, 13 iun. 2019, 10:01
Autostrada Sebeş – Turda: grecii de la Aktor susţin că termină lucrările pe lotul 2 în 2019. Ministrul Cuc îi somează să găsească subcontractori

Răzvan Cuc s-a aflat, joi, în inspecţie pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda şi i-a dat un nou ultimatum constructorului: să găsească, în termen de două săptămâni antreprenori cu care să poată lucra, pentru a finaliza construcţia până la sfârşitul anului.

„Eu cred că a trecut partea cu bătaia de joc vis-a-vis de români şi de ceea ce înseamnă statul român. Cred că aţi confundat lucrarea la autostradă cu lucrarea la un drum naţional. Eu v-am spus să vă mobilizaţi, văd că nu v-aţi mobilizat. Suntem în data de 13 iunie. Sfatul meu ca să mai ţineţi contractul ăsta este următorul: să vă duceţi în piaţă şi să găsiţi un antreprenor serios cu care să încheiaţi contracte pe care să le declaraţi la CNAIR, să poată plăti subcontractanţii ca să vă finalizeze lucrarea până la sfârşitul anului”, a spus Cuc, citat de DCBusiness.ro.

El a adăugat că, dacă nu vede actele făcute cu subcontractori până la sfârşitul lunii iunie, reziliază contractul, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, grecii de la Aktor au transmis miercuri seara un comunicat de presă prin care anunţă că „încă un segment al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, și anume „Lot II Sântimbru – Aiud – Rădești (km 17 + 000 – km 41 + 250)”, va fi deschis traficului până la sfârșitul acestui an”.

Antreprenorul lotului de autostradă Sântimbru – Aiud – Rădești mai spune că accelerează lucrările în baza unui calendar specific.

„În prezent, se lucrează intens pe taluzurile de poduri, ridicarea și așezarea grinzilor pe toate podurile, turnarea straturilor de balast stabilizate, precum și pe structurile din beton, jgheaburile și pereții de susținere. Lucrările de asfaltare sunt planificate să înceapă pe primii 7 km din totalul de 24,25 km al lotului 2 spre 25-30 iunie 2019, în timp ce o forță de muncă de peste 450 de persoane, cu 120 de camioane și peste 80 de utilaje, execută în prezent lucrări pe segment”, se arată în comunicatul constructorului grec.

Până la sfârșitul anului, lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda de 24,25 km va fi deschis traficului, permițând legătura rutieră între Coridorul IV, autostrăzile „A1 Sibiu – Deva” și „A3 Câmpia Turzii – Gilau. În același timp, municipalitățile Alba-Iulia, Teiuș și Aiud vor fi conectate, mai spun grecii.

În cei 18 ani de prezență în România, Aktor a fost implicată în diferite proiecte de infrastructură rutieră și feroviară, construcția de stații de tratare a apelor reziduale și ansambluri rezidențiale.

În lungime de 24,25 kilometri, lotul 2 este cel mai lung din Autostrada Sebeş – Turda. Contractul de proiectare şi execuţie a acestui lot a fost atribuit Asocierii Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L pentru suma de 549,33 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 2 decembrie 2014 şi termenul iniţial de finalizare era luna octombrie 2016, conform datelor de pe site-ul CNAIR.

FOTO – Lucări pe şantierul lotului 2 al Autostrăzii Sebeş – Tuda. Sursa: Aktor

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...