Autostrada Sebeş-Turda – Protest pe şantierul lotului 2. Lucrări oprite din lipsă de material şi facturi restante

Angajaţii unei firme subcontractante de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda, care face legătura între Alba Iulia şi Aiud, au protestat luni, nemulţumiţi că din 18 noiembrie nu au mai primit material pentru a executa lucrările de terasament şi, totodată, pentru că sunt înregistrate către societate facturi neachitate de 4,5 milioane de lei, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 25 nov. 2019, 09:16
Autostrada Sebeş-Turda - Protest pe şantierul lotului 2. Lucrări oprite din lipsă de material şi facturi restante

„De o săptămână, firma Aktor (antreprenorul grec – n.r.) nu ne-a mai livrat material pentru realizarea terasamentelor, deşi a fost anunţată de către mine în urmă cu două trei săptămâni că se va termina acel material de unde am exploatat până în 18 noiembrie”, a declarat, luni, presei, şeful de şantier al firmei subcontractante, Marcotim Impex SRL, Mircea Rotar.

El a subliniat că angajaţii firmei vin în fiecare zi, la ora 6,00, pe şantier, dar nu au cu ce să lucreze, pentru că nu dispun de material (pământ şi balast) pentru umplutură şi realizarea terasamentelor.

Mircea Rotar susţine că a trimis notificări scrise nu numai antreprenorului grec, cât şi firmei de consultanţă – Kappa, CNAIR-ului şi Direcţiei Regionale Cluj.

„Până în momentul de faţă, nu am primit absolut niciun răspuns”, a declarat şeful de şantier.

El a spus că Aktor înregistrează către Marcotim Impex SRL facturi scadente şi restante de 4,5 milioane de lei, echivalente pentru septembrie, parţial, şi octombrie, plus ce s-a lucrat în luna noiembrie, facturi în valoare de 3 milioane de lei.

Subcontractorul, care are 80 de utilaje dispuse pe acest şantier, este prezent pe lotul 2 din 6 august 2019. Până în 18 noiembrie, a realizat 510.000 metri cubi umplutură în terasamente, lucrări care au fost recepţionate atât de antreprenorul general, firma Aktor, cât şi de firma de consultanţă, a spus şeful de şantier.

Acesta speră ca, prin intermediul presei, să se sesizeze CNAIR-ul şi noul ministru al Transporturilor.

În iunie, când stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot era de 50%, iar firma grecească avea datorii acumulate în valoare totală de 35 de milioane de euro către subcontractorii români şi către furnizori, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc, a ameninţat antreprenorul cu rezilierea contractului. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, antreprenorul promiţând că lotul 2 va fi dat în trafic până la sfârşitul anului.

„Managerul companiei din Grecia şi-a asumat că va aloca toate resursele necesare (…), şi-a asumat ca până la sfârşitul acestui an, indiferent de costurile sau de infuzia de capital pe care trebuie să o facă, va da în trafic acest lot”, a afirmat, în 27 iunie, Răzvan Cuc.

În lungime de peste 24 de kilometri, lotul 2 face legătura între Alba Iulia şi Aiud. Pe loturile 3 şi 4 se circulă de anul trecut. Lotul 1 se află, de asemenea, la stadiul de şantier.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...