Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația pe lotul 2 din Autostrada Sebeș - Turda (A10). Reprezentanții CNAIR atrag atenția asupra restricțiilor de viteză de pe noul drum. Deschiderea acestui ultim lot din Autostrada Sebeș - Turda permite șoferilor să parcurgă integral cei 70 de kilometri ai A10.
Anemona Andone - mar, 30 nov. 2021, 16:08
Autostrada Sebeș - Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
„Începand cu această oră se circulă pe Lotul 2 al A10, Sebeș-Turda. Vă rugăm circulați cu atenție și respectați semnalizarea rutieră temporară montată în zonele cu restricții. În zona dealului Oiejdea, pe un sector de 1,5 km circulația rutieră se desfășoară pe o singură cale în ambele sensuri, în regim de DN, iar viteza este limitata la 60 de km/h. Limita maximă de viteză pe restul Lotului 2 al A 10 este limitata la 100 km/h, până la finalizarea lucrărilor, termenul asumat de Anteprenor fiind luna aprilie 2022.”, se arată în postarea live a CNAIR.
De asemenea, deschiderea circulației pe cei 24,25 kilometri ai lotului 2 a făcut posibilă utilizarea a încă circa 4 kilometri din loturile vecine. Prin urmare, șoferii pot parcurge acum integral cei 70 de kilometri ai A10.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a informat luni că marți, 30 noiembrie 2021, urma să se deschidă circulația pe Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda, conform Planului de Management de Trafic aprobat de către CNAIR și IGPR.

Reprezentanții Ministerului menționau că traficul va rămâne restricționat pe o bandă pe sens, pe o distanță de 1,5 km, până în luna aprilie-mai 2022. În zona Dealului Oiejdea, unde au apărut alunecări de teren, una dintre căi nu este încă finalizată. Ca atare, pe acest sector -de 1,5 km- se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de Drum Național. Situația a impus limitarea vitezei la 60 km/h în zona respectivă, dar și limitarea la 100 de km/h pe restul lotului 2.

Constructorul va trebui să monteze toate elementele de siguranță și să semnalizeze prin marcaje provizorii zonele unde acestea nu sunt definitivate, adaugau luni reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Potrivit lor, deschiderea circulației nu va însemna însă că Antreprenorul va fi scutit de finalizarea tuturor lucrărilor, așa cum prevede contractul. Deși se află în întârziere, antreprenorul și-a asumat că încheie toate lucrările, până în aprilie 2022.

Contractul pentru Lotul 2 al A10 (Sebeș-Turda) a fost semnat în noiembrie 2014, cu Asocierea Aktor S.A.- S.C. Euroconstruct Trading SRL și avea inițial ca termen de finalizare a lucrărilor luna octombrie 2016.

La momentul semnării, valoarea contractului era de aproximativ 550 de milioane de lei, fără TVA, o sumă deloc mică pentru acea perioadă. În atribuțiile asocierii intra, conform contractului, inclusiv elaborarea Proiectului Tehnic, în baza căruia urma să se construiască acest sector de autostradă. Însă, chiar propriul proiect a început să creeze probleme antreprenorului, care a intrat într-o cascadă de întârzieri. Astfel, o lucrare care ar fi trebuit să dureze 2 ani, a ajuns să dureze peste 7 ani, explică reprezentanții Ministerului Transporturilor. Aceasta în condițiile în care pe toate celelalte trei loturi ale A10, se circulă deja, pe primele două încă din vara anului 2018. Nici acum nu se poate vorbi despre recepția lucrării, ci doar despre deschiderea circulației, între Alba Iulia Nord și Aiud, unde se află cei aproximativ 24 de km ai Lotului 2, nefinalizat în totalitate, din cei 70 de km ai A10, precizează reprezentanții MTI.

Date tehnice:
A10 Sebeș – Turda – Lotul 2 – 24,25 km – Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului) – Aiud (Km 17+000 – Km 41+250)
Valoare contract: 549,33 mil. lei (fară TVA)
Constructor: Aktor
Contract: Semnat în 14 noiembrie 2014
Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016
Stadiu fizic: 91,74% la data de 31.10.2021.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...