Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API

Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API). Aceștia adaugă însă că inaugurarea completă pe toți cei 30,35 km iese din discuție din cauza podurilor cu tablier metalic rămase în urmă și a nodului Curtea de Argeș unde nu toate terenurile sunt libere pentru lucrări
Anemona Andone - lun, 24 iun. 2024, 21:44
Autostrada Sibiu - Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție - API

sibiu pitesti

„Însă este perfect fezabil ca în decembrie 2024 să circulăm pe aproximativ 15 km între Bascov (Pitești) și nodul Mănicești aflat la jumătatea lotului. Avem două straturi de asfalt aproape peste tot și structurile plus restul lucrărilor sunt într-un stadiu avansat”, scriu reprezentanții API pe pagina de Facebook a Asociației.

pitesti

Ei arată că și scenariul inaugurării parțiale este condiționat de finalizarea podului peste canalul Argeș la est de Merișani. Acesta ar fi punctul critic cel mai întârziat, unde cei de la API spun că tablierul metalic ar ajunge în șantier abia în iulie, finalizarea fiind estimată în noiembrie 2024.

Reprezentanții API își exprimă speranța ca neînțelegerile dintre oficialii de la Transporturi și constructorul italian WeBuild cu privire la Podul de la Brăila să nu afecteze posibila inaugurare parțială de pe A1 Pitești – Curtea de Argeș în 2024.

„Sperăm ca la final de 2024 românii să primească 15 kilometri noi de autostradă între nodurile Bascov și Mănicești”, conchid reprezentanții API.

Secțiunea de autostradă Pitești – Curtea de Argeș, gata în 2024?

Pe de altă parte, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a reafirmat ținta de finalizare anticipată a acestui lot în 2024, în vizita de luna trecută de pe șantier.

„Având în vedere buna mobilizare a constructorului, țintim să finalizăm acest lot de autostradă, mai devreme față de termenul contractual, fiind posibil chiar până la finalul anului acesta”, a  transmis secretarul de stat, pe pagina proprie de Facebook.

Același oficial de la Transporturi menționa în aprilie că antreprenorul WeBuild mobilizase 1.040 de persoane pentru lucrările la secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești, șantier în avans față de grafic. Și atunci, Scrioșteanu estima că, dacă se menține ritmul, acest lot de circa 30 de kilometri ar putea fi dat în trafic din 2024, înainte de termenul contractual.

Autostrada Sibiu – Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.

FOTO – VIDEO: Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești A1 Sibiu – Pitești, constructor: WeBuild (sursa: Asociația Pro Infrastructură)

Te-ar mai putea interesa și
Paradox românesc: Românii caută tot mai mult mașini noi pe net, dar vânzările scad
Paradox românesc: Românii caută tot mai mult mașini noi pe net, dar vânzările scad
În timp ce dealerii auto raportează vânzări în scădere, iar statistica arată un recul cu aproape 15% al înmatriculărilor din luna septembrie, un studiu Autovit anunță o „creștere......
Ciolacu, despre luarea deciziilor în coaliţie: Se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie
Ciolacu, despre luarea deciziilor în coaliţie: Se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că deciziile importante la nivelul coaliţiei de guvernare "se comunică prin secretarii ...
Parlamentul Austriei, condus pentru prima dată de extrema dreaptă. Walter Rosenkranz, ales președinte
Parlamentul Austriei, condus pentru prima dată de extrema dreaptă. Walter Rosenkranz, ales președinte
Walter Rosenkranz a fost ales cu 100 dintre cele 162 de voturi exprimate, a anunţat preşedintele Wolfgang Sobotka după ...
Fenomen. Migranții nu mai rămân în România la muncă. Chiriac, CONAF: Folosesc România ca țară de tranzit
Fenomen. Migranții nu mai rămân în România la muncă. Chiriac, CONAF: Folosesc România ca țară de tranzit
În România nu există nicio reglementare care să protejeze antreprenorul care investeşte în aducerea muncitorilor în ...