Autostrada Sibiu – Piteşti: Acordul de Mediu pentru şoseaua montană ar putea fi eliberat în şase luni

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a început procedura pentru Acordul de Mediu necesar construirii autostrăzii Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect de infrastructură rutieră al României. Acesta ar putea fi eliberat în maxim şase luni, a spus pentru ECONOMICA.NET Octavian Pătraşcu, director în cadrul ANPM.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 21:02
Autostrada Sibiu – Piteşti: Acordul de Mediu pentru şoseaua montană ar putea fi eliberat în şase luni

Autostrada Sibiu – Piteşti a fost scoasă la licitaţie pentru construcţia secţiunilor 1 şi 5, însă atribuirea contractelor este condiţionată de obţinerea Acordului de Mediu. De asemenea, fără Acordul de Mediu nu poate fi emisă Autorizaţia de Construire.

„A început procedura pentru Acordul de Mediu la Autostrada Sibiu – Piteşti. Suntem în faza în care aşteptăm memoriul de prezentare de la CNAIR”, a spus Octavian Pătraşcu, şeful Directiei Controlul Poluării si Reglementări din cadrul ANPM.

Acesta a precizat ca evaluarea impactului de mediu se face pe tot proiectul Sibiu – Piteşti, şi nu pe loturi. 

„Procedurile noastre, conform legislaţiei, se încadrează între şase – nouă luni. Apreciez că în şase luni vom elibera Acordul de Mediu pentru Sibiu- Piteşti, dacă totul merge ca la carte”, a estimat Octavian Pătraşcu.

Potrivit lui, la ANPM se află în procedură şi revizuirea Acordului de Mediu pentru secţiunea Borş – Ogra din Autostrada Transilvania. In acest caz, a fost consultată şi partea maghiară, de la care se aşteapta răspunsul oficial. Apoi, ANPM va publica decizia pe site-ul său pentru cateva zile, pentru a putea fi primite eventuale observatii din partea publicului. „Mai durează maxim 30 de zile. Trebuie să respectăm procedurile de consultare a publicului în primul rând”, a mai spus reprezentantul ANPM. 

Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), conform unui document postat, în iulie, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Tot în iulie, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie. 

Deşi capetele autostrăzii Sibiu – Pitesti au fost scoase la licitaţie pentru construire, pe secţiunile din mijloc încă nu a fost finalizată revizuirea studiului de fezabilitate. Soluţia agreată la nivelul Ministerului Transporturilor este ca CNAIR să finalizeze in-house studiul de fezabiltate pentru secţiunile din munţi, cu ajutorul Institutului Geologic

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

Te-ar mai putea interesa și
Cisco Systems cumpără cu 28 de miliarde de dolari compania de securitate cibernetică Splunk
Cisco Systems cumpără cu 28 de miliarde de dolari compania de securitate cibernetică Splunk
Gigantul din sectorul tehnologiei Cisco Systems a anunţat joi achiziţionarea firmei de securitate cibernetică Splunk, pentru aproximativ 28 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie a sa,......
CES a avizat nefavorabil proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal prin care pot fi impuse noi taxe mai devreme de șase luni de la data publicării în MO
CES a avizat nefavorabil proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal prin care pot fi impuse noi taxe mai devreme de ...
Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea ...
Primăria Capitalei a atribuit contractele pentru reabilitarea a încă trei linii de tramvai
Primăria Capitalei a atribuit contractele pentru reabilitarea a încă trei linii de tramvai
Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a anunţat joi că instituția pe care o conducea atribuit contractele ...
Orange România inaugurează la sfârșitul lunii un nou concept de magazin sub sloganul #OrangeGoesGreen
Orange România inaugurează la sfârșitul lunii un nou concept de magazin sub sloganul #OrangeGoesGreen
Orange România, liderul pieţei locale de telecom, anunță, într-o invitație adresată presei, că va inaugura vineri, ...