Autostrada Sibiu – Pitești: Austriecii de la Porr au dat startul oficial al lucrărilor la primul tunel veritabil de autostradă din România, botezat „Daniela”

Constructorul austriac Porr a organizat o ceremonie pentru marcarea startului oficial al lucrărilor la Tunelul Momaia de la pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș, primul tunel veritabil de autostradă din România. Potrivit imaginilor postate de un pasionat de infrastructură, primul tunel din autostrada transcarpatică a fost denumit "Daniela", probabil după numele unei angajate din România.
Anemona Andone - mie, 25 oct. 2023, 15:44
Autostrada Sibiu - Pitești: Austriecii de la Porr au dat startul oficial al lucrărilor la primul tunel veritabil de autostradă din România, botezat

„Ceremenonie începre lucrări tunel”, scrie Răducu Popa, autorul imaginilor de la eveniment, postate pe YouTube.

Pe 16 octombrie, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu informa că se afla pe șantierul Secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, unde se desfășurau lucrări la primul tunel din această autostradă, care va traversa munții Carpați, pe sub Dealul Momaia din județul Argeș.

„Avem 24 de metri de tunel executați pana astăzi”, declara atunci oficialul din Transporturi.

Tunelul Momaia/”Daniela” va avea o lungime de 1,3 kilometri.

Scrioșteanu a precizat că la construcția tunelului lucrează 2 echipe concomitent formate din specialiști aduși din Austria, care au la dispoziție câte un set de utilaje. Pentru a asigura continuitatea șantierului, în caz de nevoie, antreprenorul a dotat în șantier încă un set de utilaje suplimentar.

Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de circa 10 km, iar pe această secțiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde și construcția unui nod rutier la Țigveni, unde va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV. Este cel mai important proiect de infrastructură rutieră și, totodată, cu cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.

FOTO – VIDEO: Lucrări Tunel Momaia/”Daniela” (Sursa: YouTube RăducuPDrum)

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...