Autostrada Sibiu – Piteşti, blocată în hârtii. Guvernul alocă bani doar pentru studiul de fezabilitate în 2017

Autostrada Sibiu - Piteşti ar putea avansa anul acesta doar pe hârtie, având în vedere că se alocă bani doar pentru faza studiului de fezabilitate. Proiectarea şi execuţia capetelor acestei şosele urmează să fie efectuate abia în anii următori, dacă licitaţiile vor fi demarate în 2017, după cum a anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 21:17
Autostrada Sibiu - Piteşti, blocată în hârtii. Guvernul alocă bani doar pentru studiul de fezabilitate în 2017

Guvernul alocă anul acesta 21,4 milioane de lei proiectului de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Contractul pentru cea mai aşteptată autostradă a României a fost semnat în 2015 pentru suma de 29 de milioane de lei. Din aceşti bani, până acum, şefii de la Drumuri au achitat anul trecut avansul de 3,3 milioane de lei.

Contractul semnat cu asocierea Spea-Tecnic este însă suspendat din decembrie 2016 pentru o perioadă de trei luni. Surse din domeniu au menţionat pentru ECONOMICA.NET faptul că acest contract a fost suspendat chiar cu o zi înainte să expire, astfel încât asocierea „să nu intre pe penalităţi”. Contractul prevede penalităţi de 0,05% din valoarea lucrărilor pentru fiecare zi de întârziere.

De asemenea, prin această suspendare, asocierea ar fi primit de fapt un răgaz pentru a putea pune la punct unele lucrări pe care trebuia să le finalizeze deja.

Motivul oficial al suspendării contractului este însă vremea neprielnică, după cum reiese dintr-un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Autostrada Sibiu-Piteşti, mai scumpă pe hârtie?

Suma de 21,4 milioane de lei alocată de Executiv în 2017 pentru acest proiect este sub nivelul cerut de parlamentarii PNL din Comisiile de Transporturi, de 45 de milioane de lei.

„Finalizarea acestui studiu de fezabilitate este esenţială pentru demararea de urgenţă a lucrărilor la autostrada Sibiu – Piteşti, parte din coridorul IV pan European şi prioritate în Masterplanul General de Transport in baza căruia România accesează fondurile europene pentru perioada 2014-2020. Realizarea acestui tronson din autostrada A1 care asigură conectivitatea cu reţeaua de transport europeană spre vest si sud – est, ar reprezenta un sprijin pentru Uzina Dacia Piteşti şi un avantaj competitiv în raport cu uzina Grupului Renault din Maroc.

Cu cât se măreşte perioada de finalizare a acestui proiect, cu atât creşte riscul de relocare a activităţilor de producţie ale uzinei din Piteşti în alte zone geografice cu un impact negativ major asupra bugetului de stat si a economiei româneşti în ansamblul său”, avertizează reprezentanţii PNL.

Contactat de către ECONOMICA.NET, senatorul PNL Cornel Popa a spus că suma de 45 de milioane de lei este una corectă, fiind transmisă de către consultanţii de specialitate din cadrul grupurilor parlamentare ale partidului. Acesta nu a putut da însă mai multe detalii despre cum s-a ajuns la suma de circa 10 milioane de euro.

ECONOMICA.NET a relatat în premieră în vara anului trecut faptul că asocierea Spea – Tecnic solicită pentru finalizarea acestui studiu de fezabilitate încă 3 milioane de euro peste nivelul de circa 6,5 milioane de euro agreat în contract.

Ulterior, fostul secretar de stat de la Transporturi Marcel Boloş a explicat pentru Digi24  de ce Spea şi Tecnic ar urma să beneficieze în plus de aproximativ trei milioane de euro pentru realizarea SF.

În noiembrie 2016 a fost avizat traseul pentru ultimele secţiuni ale autostrăzii Sibiu – Piteşti, după cum urmează:

  • Secţiunea 2  (Boiţa – Racoviţă, de la km 15+000 la km 43+000);
  • Secţiunea 3 (Racoviţă – Văleni, de la km 43+000 la km 72+000).

Astfel, traseul întreg al Autostrăzii Sibiu – Pitești, în lungime de aproximativ 123 km, este:

  • Secțiunea 1, Sibiu – Boița, de la km 0 la km 15+000, asigură legătura între DN 7 (Defileul Văii Oltului) prin continuarea autostrăzii existente;
  • Secțiunea 2, Boița – Racoviță de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boița cu localitatea Racoviță;
  • Secțiunea 3, Racoviță – Văleni de la km 43+000 la km 72+000, asigura continuitatea   autostrazii prin Valea Baiasului făcând conexiunea dintre Defileul Oltului și Defileul Văii Topologului;
  • Secțiunea 4, Văleni – Curtea de Argeș, de la km 72+000 la km 90+000 traversează Valea Topologului, face conexiunea cu localitatea Curtea de Argeș;
  • Secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești, de la km 90+000 to km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeș cu orașul Pitești și autostrada existentă prin valea Argeșului;
  • Secțiunea 6, această secțiune constă în reabilitarea a 14 km de Drum Național, respectiv DN 73C fiind drum de legătură între Nodul Rutier Tigveni și Râmnicu Vâlcea, precum și construcția a 2,5 km de drum nou.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...