Autostrada Sibiu – Piteşti: chinezii, excluşi din cursa pentru lotul 5 şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, 20 februarie, cererea asocierii China Railway – Viaponte de revizuire a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, prin care a fost exclusă din licitaţia pentru secţiunea 5 din cel mai important proiect rutieri al României. Chinezii mai pot formula însă recurs. În caz contrar, pot fi desemnaţi câştigători alţi constructori pentru lotul Curtea de Argeş - Piteşti.
Anemona Andone - sâm, 22 feb. 2020, 09:44
Autostrada Sibiu – Piteşti: chinezii, excluşi din cursa pentru lotul 5 şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

„Respinge cererea de revizuire formulată de Viaponte Rom S.R.L. în nume propriu şi în numele Asocierii China Railway 14th Bureau CO LTD – Viaponte Rom S.R.L. – Viaponte, Projetos e Consultoria de Engenharia S.A. împotriva Deciziei nr. 409 din 12 august 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, pronunţate în dosarul nr. 4076/2/2019, ca inadmisibilă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia ICCJ din 20 februarie.

Rămâne de văzut dacă asocierea chinezilor va mai formula recurs. Amintim că aceştia au fost excluşi din licitaţia pentru secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti din vara anului trecut. Asta deşi anterior reuşiseră să reintre în cursa pentru lotul 5 în urma deciziilor favorabile ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Înainte de excludere, asocierea China Railway 14th Bureau – Viaponte Rom avea cea mai bună ofertă, urmată de cea a italienilor de la Astaldi (locul 2) şi de cea a italienilor de la Impresa Pizzarotti (locul 3).

Chiar şi după eventuala eliminare definitivă a chinezilor, este posibil ca lupta pentru această secţiune din Autostrada Sibiu – Piteşti să nu se termine, dacă constructorii rămaşi în licitaţie se vor lupta iar între ei.

De aproape trei ani în licitaţie

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat construcţia secţiunii 5 la licitaţie în iulie 2017, valoarea contractului pus la bătaie fiind de 1,83 miliarde de lei, fară TVA. Trei luni mai târziu, respectiv în octombrie 2017, CNAIR a primit opt oferte pentru secțiunea dintre Curtea de Argeș și Pitești (km 92+600 – 122+950).

Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș şi are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona localităţii Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...