Autostrada Sibiu – Pitești: Foraje de peste 100 de metri adâncime în zona tunelurilor de pe secțiunea montană Boița – Cornetu

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat joi imagini de pe secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu - Pitești (31,33 km), unde se efectuează foraje geotehnice în vederea dimensionării corecte a podurilor, pasajelor, viaductelor și a tunelurilor de pe acest lot de autostradă. În zona tunelurilor, forajele ajung la o adâncime de peste 100 de metri, potrivit reprezentantului asocierii de constructori Mapa - Cengiz.
Anemona Andone - joi, 27 oct. 2022, 12:34
Autostrada Sibiu - Pitești: Foraje de peste 100 de metri adâncime în zona tunelurilor de pe secțiunea montană Boița - Cornetu

„Ne aflăm pe tronsonul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești. Momentan pe teren se desfășoara faza de studiu geotehnic. Faza de studiu topografic tocmai a fost încheiată. Probele care se recoltează de pe șantier sunt duse la laboratoarele din țară și sunt analizate, urmând ca informațiile obținute să fie integrate de către proiectanți în proiectul tehnic. Pe baza acestui proiect tehnic, se va obține autorizația de construire și sperăm ca în cel mai scurt timp, după aceea, să intrăm la execuția autostrăzii”, a declarat Bogdan Alexandru, coordonator șantier asocierea Mapa – Cengiz.

Potrivit lui, studiul geotehnic în zonele accesibile este realizat mai mult de o treime, urmând ca la începutul anului viitor să fie finalizat. „Momentan, pe șantier suntem mobilizați foarte bine, avem cinci foreze la lucru și se lucrează într-un ritm cât mai alert, profitând de vremea încă foarte bună de afară”, a adăugat Alexandru.

Acesta anticipează că următoarele faze necesare proiectării și premergătoare autorizației de construire urmează să înceapă săptămânile viitoare și se referă la descărcarea și diagnosticul arheologic al șantierului.

Bogdan Alexandru a detaliat că forajele efectuate au adâncimi variabile, cele mai mari ajungând la peste 100 de metri în zona tunelurilor de pe traseu.

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Boița – Cornetu a fost semnat pe 7 februarie 2022 cu ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.

Valoarea contractului este de 4,25 miliarde de lei fără TVA.

Durata de proiectare și execuție a acestei secțiuni este de 68 luni, din care 18 luni durata de proiectare și 50 de luni durata de execuție lucrări.

Durata de garanție a lucrărilor este de 120 de luni.

Traseul are o lungime de 31,33 km.

Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

Această secțiune conține următoarele lucrări principalele:
• 49 de poduri și viaducte
• 7 Tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m
• Ecoduct în zona localității Lazaret.

CITEȘTE ȘI

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...