Autostrada Sibiu – Piteşti: forajele geotehnice pe loturile 2 şi 3 vor fi contractate prin negociere

Forajele geotehnice necesare construirii loturilor 2 şi 3 din Autostrada Sibiu – Piteşti vor fi contractate prin procedură de negociere, fără publicare prealabilă, potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Licitaţia organizată anterior pentru aceste servicii s-a anulat automat, după ce niciuna dintre celei trei firme interesate nu a depus ofertă.
Anemona Andone - joi, 08 aug. 2019, 18:45
Autostrada Sibiu – Piteşti: forajele geotehnice pe loturile 2 şi 3 vor fi contractate prin negociere

„Referitor la situaţia Autostrăzii Sibiu – Piteşti dintre Boiţa şi Tigveni, în prezent este în curs de derulare întocmirea documentaţiei aferente procedurii de achiziţie publică, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, conform legislaţiei în vigoare”, a răspuns ministrul Răzvan Cuc la o interpelare a deputatului USR Cătălin Drulă.

Pe 15 martie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansase o licitaţie pentru execuţia acestor foraje. Aceasta s-a anulat însă automat pe 29 mai 2019, după ce niciunul dintre cei trei operatori economici interesaţi de procedură nu a depus ofertă, potrivit lui Răzvan Cuc.

Asociaţia Pro Infrastructură criticase atunci CNAIR pentru subestimarea costurilor acestor foraje. „Costul estimat pentru foraje reprezenta doar circa 20% din ceea ce cere piaţa”, declara Ionuţ Ciurea, directorul executiv al API.

Şeful Transporturilor a explicat că valoarea estimată de CNAIR pentru acest tip de lucrări a fost obţinută pe baza analizării pieţei (răspunsuri la cereri de ofertă, verificăre site-uri de specialitate, comparaţii cu contracte derulate în cadrul CNAIR, estimare costuri pentru completare studii geotehnice existente aferente obiectivului Autostrada Târgu Mureş – Ditrău, Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ şi Drumuri de Mare Viteză).

Amintim că la licitaţia pentru completarea studiului de fezabiltiate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, CNAIR a primit două oferte. Şi valoarea estimată pentru acest contract, de 35,6 milioane de lei, a fost considerată prea mică de către API.

În mai, CNAIR a semnat contractul cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, pentru suma de 17,6 milioane de lei, circa jumătate din valoarea estimată.

Şi o altă companie din subordinea Ministerului Transporturilor a recurs la metoda negocierii, după ce la licitaţia lansată anterior nu a primit nicio ofertă. Este vorba despre CFR SA, care a utilizat această metodă în cazul reparaţiilor urgente la Podul Constanţa din Capitală.

Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...