Autostrada Sibiu – Pitești: „Lumina” de la capătul primului tunel ar putea fi văzută în primăvara lui 2025. Au fost excavați 500 metri FOTO

Porr Construct a postat imagini noi din primul tunel veritabil de autostradă din România, unde au fost excavați până în prezent 500 de metri, potrivit pasionaților de infrastructură. Compania cu acționariat austriac estimează că străpungerea totală va fi completă în primăvara anului viitor.
Anemona Andone - joi, 15 feb. 2024, 13:23
Autostrada Sibiu - Pitești:

„Veștile bune circulă repede și des, așa că transmitem, în exclusivitate, o știre nouă de la Tigveni. PORRienii noștri au înregistrat un #PORRgres semnificativ, echipa de la tunel finalizând, cu succes, excavarea a ½ kilometri din tunelul ce străbate autostrada Sibiu – Pitești, lot 4”, se arată într-o postare pe pagina de LinkedIn a Porr România.

Comentând pe marginea informațiilor, pasionații de infrastructură au detaliat stadiul lucrărilor la tunel (foto jos) pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură.

Potrivit acestora, au fost excavați 500 metri pe ambele galerii și au mai rămas de excavat 2.200 metri.

Tunelul va avea o lungime totală de 1,35 km (2,7 km pe ambele galerii) și reprezintă o lucrare de anvergură în infrastructura rutieră existentă, realizată de PORR România în colaborare cu divizii de specialitate din cadrul grupului.

La final de ianuarie, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 20,5%.

Potrivit calendarului lucrărilor prezentat de constructor, în februarie 2024 va fi finalizată instalarea liniei de execuție prefabricate, cu planificarea producției primei grinzi.

„În total sunt necesare 680 de astfel de grinzi. Pentru ca lucrurile să se miște eficient, 600 dintre acestea vor fi produse etapizat direct pe șantier”, au explicat reprezentanții Porr.

Mai departe, în aprilie 2024 urmează relocarea DN73 C, iar în iulie 2024 – relocarea utilităților din zonă.

Porr mai estimează că în iarna lui 2025 vor fi finalizate cele 12 structuri necesare.

„Din estimările noastre, străpungerea totală va fi completă în primăvara anului viitor”, au mai transmis pe pagina proprie de LinkedIn cei de la Porr.

În octombrie 2023, constructorul austriac Porr a organizat o ceremonie pentru marcarea startului oficial al lucrărilor la Tunelul Momaia de la pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, primul tunel veritabil de autostradă din România.

Una din galeriile primului tunel din autostrada transcarpatică a fost denumită „Daniela”, iar cealaltă „Alina”, după numele unor angajate din România.

Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de aproape 10 km, iar pe această secțiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde și construcția unui nod rutier la Țigveni, unde va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Contractul pentru proiectarea și execuția acestei secțiuni a fost semnat în noiembrie 2021, cu o valoarea de 1,6 miliarde de lei fără TVA și o durată de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Astfel, conform contractului, lucrările trebuie finalizate în 2027.

Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: 20,5%;
Termen deschidere: 2027.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...