Autostrada Sibiu – Pitești: S-a semnat contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești UPDATE

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat luni, 11 mai, contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu - Pitești cu constructorul italian Astaldi. Evenimentul a avut loc la sediul Prefecturii Argeș, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Transporturilor Lucian Bode.
Economica.net - lun, 11 mai 2020, 12:04
Autostrada Sibiu - Pitești: S-a semnat contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești UPDATE

Valoarea de atribuire a contractului este de 1,71 miliarde de lei fără TVA, față de cea estimată de 1,83 miliarde de lei, fără TVA. 

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, respectiv: 12 luni perioada de proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor ofertată de ASTALDI SpA este de 120 de luni (10 ani), a anunțat CNAIR.

Traseul acestei secțiuni începe în zona localităţii Curtea de Arges si contiuă paralel cu râul Argeș până la actuala centură a Municipiului Pitești. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar platforma autostrăzii este de 26,00 m lătime.

Principalele lucrări de artă constau în construcția a 12 poduri, un viaduct, 6 pasaje, 3 Noduri rutiere, un Spațiu de Servicii,  un Centru de Întretinere și Coordonare, o Parcare de Scurtă Durată.

Reamintim că în data de 14 aprilie 2019, CNAIR a semnat contractul de proiectare și execuție pentru secțiunea 1, Sibiu – Boița, în lungime de 13,17 km.

Pentru Secțiunea 2, Boița – Cornetu, (inclusiv Secțiunea 1, Lot 2) în lungime de 31.33 km (din care Secțiunea 2: 30,35 km și Secțiunea 1, Lot 2: 0.98 km) sunt în curs investigații geotehnice suplimentare, cu finanțare din asistența tehnică acordată de către Ministerul Fondurilor Europene, urmând ca după efectuarea acestor studii, să se finalizeze documentația tehnică și să fie demarată procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție.

Secțiunea 3, Cornetu – Tigveni, în lungime: 37,40 km, are ca termen estimat pentru lansarea procedurii de licitație a contractului de proiectare și execuție sfârșitul lunii iunie 2020.

Procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție pentru Secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș este în derulare (evaluare oferte) și se estimează finalizarea acesteia la sfârștul lunii mai 2020.

Știrea inițială

„Ținta Guvernului Ludovic Orban este să finalizeze cât mai repede obiectivele aflate în execuție. În prezent, avem în lucru 164 de kilometri de autostradă și drumuri expres. Sigur, mă refer la cele care au un fizic de execuție de 70% – 80%, cum sunt cele două tronsoane Sebeș – Turda, 40 de kilometri, loturile de pe A3, 25 de kilometri, sau VO Bacău, în jur de 17 kilometri în regim de autostradă”, a spus luni ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Acesta a adăugat că au fost meținute toate șantierele în execuție și că au fost deschise noi șantiere.

„După ani de anulări, amânări și blocaje, anul 2020 va fi anul Autostrăzii Sibiu – Pitești. În martie 2020, am început lucrările pe secțiunea 1 Sibiu – Boița. Astăzi, am fost martor la semnarea contractului de proiectare și execuție pentru lotul 5 Curtea de Argeș – Pitești. Până la sfârșitul lunii mai acest an, vom stabili câștigătorul licitației pentru lotul 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Estimăm semnarea contractului, în ipoteza fără contestații, în luna iunie 2020”, a precizat șeful Transporturilor.

Legat de secțiunea 3, Cornetu-Tigveni, cu o valoare de 4,7 miliarde de lei, Ministerul Transporturilor își propune finalizarea documentației și lansarea licitației de proiectare și execuției până la sfârșitul lunii iunie 2020. Compania de Drumuri a beneficiat de expertiza BEI-PASSA, în ceea ce privește asistența tehnică în specializarea tuneluri, potrivit lui Lucian Bode.

„Secțiunea 2, Boița – Cornetu, aproximativ 4 miliarde de lei, stadiul actual sunt în curs de investigații studii geotehnice suplimentare. Luând în considerare rezultatele acestor studii, urmează să se finalizeze documentația și să se demareze licitația de atribuire contract de proiectare și execuție”, a continuat ministrul Transporturilor.

În privința secțiunii 6, respectiv drumul de legătură A1 – Râmnicu Vâlcea, ministrul a aminitit că este o licitație în derulare, iar până pe 26 mai urmează să fie depuse ofertele.

Lucian Bode a mai spus că au fost trimise la Comisia Europeană răspunsurile la solicitările suplimentare, facând referire la problema cu gândacul, vehiculată anul trecut. Acesta și-a exprimat convingerea că cererea de finanțare va fi aprobată și a adăugat că Guvernul a găsit totuși un partener european care ar finanța integral construcția secțiunilor 1,4 și 5 din Autostrada Sibiu – Pitești.

Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat la finele lunii aprilie că astăzi urma să fie semnat contractul pentru secțiunea 5 din cel mai important proiect rutier al României.

„Este anul autostrăzii Sibiu-Pitești. Avem secțiunea 1 în lucru, antreprenorul austriac s-a organizat impecabil. Pe secțiunea 5 se va semna contractul pe data de 11, s-au rezolvat contestațiile”, a spus atunci Mariana Ioniță în interviul online pentru Hotnews.

Amintim că CNSC a respins pe 16 aprilie contestația formulată de asocierea China Railway 14-th Bureau Co Ltd – Viaponte Rom – Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia împotriva deciziei prin care oferta sa a fost exclusă iar din licitația pentru secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești. În aceeași contestație, chinezii au cerut să fie exclusă din licitație și oferta rivalilor de la Astaldi, însă fără succes.

Pe 19 martie 2020, CNAIR a emis un raport al procedurii prin care oferta chinezilor a fost exclusă. Totodată, a fost declarată câștigătoare oferta italienilor de la Astaldi.

Valoarea estimată a contractului pentru construcţia secţiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești este de 1,83 miliarde de lei, fară TVA. În octombrie 2017, CNAIR a primit pentru acest contract opt oferte.

Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș şi are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona localităţii Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Te-ar mai putea interesa și
România datorează peste 342 de milioane euro statelor în care au fost trataţi români. Datoriile faţă de Germania şi Spania sunt peste jumătate din această sumă
România datorează peste 342 de milioane euro statelor în care au fost trataţi români. Datoriile faţă de Germania şi ...
România a intrat în 2024 cu datorii totale de peste 342 de milioane de euro către statele în care au fost trataţi asiguraţii români. 38% din această sumă e doar datoria pe care România o......
Important pentru sute de mii de români. Cât taie ANAF din datorii, după amnistie. Caz concret. Sumele sunt semnificative
Important pentru sute de mii de români. Cât taie ANAF din datorii, după amnistie. Caz concret. Sumele sunt semnificative
Amnistie. Autoritatea Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a emis și a început să trimită prin poștă scrisorile ...
Revolut pregătește primul său card de salariu. Când se lansează și ce avantaje vor avea clienții?
Revolut pregătește primul său card de salariu. Când se lansează și ce avantaje vor avea clienții?
După ce a anunțat că-și va deschide sucursală bancară în România, Revolut, cu peste 4 milioane de clienți locali, ...
Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă niciun asigurător nu a vrut
Antoanela Comșa, Meta Estate: În România nu există poliță de asigurare a avansului. Am încercat în trecut, însă ...
Parlamentarii PSD au venit, la două zile de la publicarea anchetei Recorder despre cazul Nordis, cu un articol de lege care ...