Autostrada Sibiu – Pitești: Chinezii contestă ultima solicitare de clarificări pentru secțiunea 4, unde au cea mai bună ofertă

După ce oferta lor s-a plasat pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești, chinezii de la China Railway au depus contestație. Și asta din cauza unei noi solicitări de clarificări trimisă de Compania de Drumuri, despre care ei spun că nu este legală.
Anemona Andone - mar, 18 aug. 2020, 18:44
Autostrada Sibiu – Pitești: Chinezii contestă ultima solicitare de clarificări pentru secțiunea 4, unde au cea mai bună ofertă

Chinezii de la China Railway au obținut punctajul maxim posibil în urma evaluărilor tehnice și financiare din cadrul licitației pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș din cel mai important proiect rutier al României.

De altfel, ECONOMICA.NET a relatat încă de la finele lunii iunie cum oferta chinezilor se situa pe primul loc în cursa pentru acest tronson din Autostrada Sibiu – Pitești.

Între timp, Compania Națională de Adminsitrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis pe 10 august o nouă solicitare de clarificări chinezilor. Conform acesteia, China Railway trebuia să furnizeze detalii privind oferta tehnică și financiară până pe 13 august. 

Nemulțumiți de termenul scurt acordat și de cererea „vagă”, chinezii au formulat plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Ei susțin că prin această solicitare, se revine asupra evaluărilor tehnice și financiare, etape parcurse deja și finalizate cu avizul conform necondiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP).

 

În subisidiar, chinezii cer să le fie solicitat „clar și în amânunt ce anume se dorește și cum se dorește a face detalierea suplimentară”, precum și un termen corespunzător volumului de informații solicitat.

Dacă vor fi desemnați câștigători și rezultatul va rămâne același în urma eventualelor contestații, atunci chinezii vor obține primul lor mare contract de infrastructură din România.

CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momaia.

Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 2 miliarde de lei, fără TVA. În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, din care 16 luni pentru activitatea de proiectare și 44 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Chinezii au fost foarte aproape să câștige contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești, însă au pierdut în fața italienilor de la Astaldi. Tot în fața acestui constructor din Italia, chinezii au pierdut și lupta pentru mega-podul de la Brăila. De asemenea, tot un constructor din China mai rămăsese în cursa pentru realizarea prin parteneriat public privat a Autostrăzii Ploiești – Brașov, însă Guvernul Orban a anulat această procedură.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...