Autostrada Sudului: Studiile de fezabilitate pentru tronsonul Filiași – Lugoj, propuse spre finanțare prin POT

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a lansat în dezbatere un proiect privind «Drumul de Mare Viteză Filiași – Drobeta Turnu Severin - Lugoj». MTI propune finanțarea prin POT 2021 -2027 a studiilor de fezabilitate pentru construirea acestor loturi din proiectul cunoscut ca Autostrada Sudului (A6).
Anemona Andone - lun, 20 feb. 2023, 17:50
Autostrada Sudului: Studiile de fezabilitate pentru tronsonul Filiași - Lugoj, propuse spre finanțare prin POT

„Astăzi, 20 februarie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de Fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor necesare aferente proiectului de investiții „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru «Drum de mare viteză Filiași – Drobeta Turnu Severin – Lugoj»”, se arată pe site-ul MTI.

În strategia privind infrastructura de transport rutier, la nivelul Uniunii Europene, «Drum de Mare Viteză Filiași – Drobeta Turnu Severin – Lugoj» face parte din rețeaua de transport TEN-T Comprehensive realizând legătura între marile centre urbane, cu îmbunătățiri ale duratei călătoriei și scăderea timpului dedicat deplasării, în special pentru rutele transcarpatice, generatoare de întârzieri.

Realizarea proiectului contribuie la realizarea obiectivului principal privind îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a elaborat Programul Operațional Transport (POT) aferent perioadei de programare 2021 – 2027, astfel obiectivul „Drumul de Mare Viteza Filiași – Drobeta Turnu Severin – Lugoj” este cuprins în cadrul acestui plan, în cadrul rețelei rutiere primare.

În cadrul documentului strategic de programare a investițiilor în infrastructură, Master Planul General de Transport al României, sunt specificate următoarele:„Soluția tehnică de legatură rutieră dintre două localități poate fi schimbată printr-o fundamentare justificată de o analiză de detaliu la nivelul unui studiu de fezabilitate, dacă au fost identificate schimbări majore socio-economice în aria de influență a legăturii rutiere sau modificări majore ale MZA-ului”

Astfel, realizarea obiectivului «Drum de Mare Viteză Filiași – Drobeta Turnu Severin – Lugoj»va fi fundamentată justificat de o analiză de detaliu la nivelul Studiului de fezabilitate, ținând cont de schimbările majore socio-economice în aria de influență a legăturii rutiere sau modificări majore ale MZA-ului.

Realizarea proiectului de investiții și ulterior implementarea acestuia, va genera efecte socio-economice pozitive și importante inclusiv prin ,,micșorarea distanțelor” și dezvoltarea regională prin mărirea zonei de influență economică ,,gravitațională” a orașelor mari asupra localităților mai mici ,,satelitare”.

Valoarea estimată a proiectului, conform formularului F1 aprobat, este de 145 milioane de lei cu T.V.A., iar finanțarea proiectului se va realiza din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Transport 2021-2027 (POT) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

În iulie 2022, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit 28 de oferte pentru studiile de fezabilitate necesare construirii drumului de mare viteză Filiași – Lugoj (230 km), spunea atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Cele mai multe oferte provin de la firme din România.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...