Prima autostradă spre Moldova ar putea fi scoasă la licitaţie pentru construcţie anul acesta

Tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi din Autostrada Montana ar putea fi scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie chiar anul acesta, potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Construcţia celei mai scumpe autostrazi din România va începe astfel cu secţiunea din Moldova, singura provincie fără şosele de mare viteză din ţară.
Anemona Andone - mie, 19 apr. 2017, 21:13
Prima autostradă spre Moldova ar putea fi scoasă la licitaţie pentru construcţie anul acesta

Planurile Ministerului Transporturilor pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni (Montana) includ scoaterea la licitaţie pentru proiectare şi execuţie a secţiunii din Moldova, Târgu Neamţ – Iaşi, până la sfârşitul anului, potrivit declaraţiilor ministrului Răzvan Cuc.

„Dăm drumul la Târgu Neamţ – Iaşi. Dacă obţinem Acordul de Mediu, putem lansa achiziţia chiar la finalul semestrului doi pentru proiectare şi execuţie”, a spus ministrul Transporturilor Răzvan Cuc într-un interviu acordat DCNews.

Ministrul a mai spus că există buget alocat pentru toată autostrada Tg. Mureş- Iaşi şi că urmează să fie „desuspendat” din nou contractul pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, blocat din cauza unor „aspecte” semnalate de Curtea de Conturi.

Studii peste studii

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni.

Pentru secţiunea Târgu Neamţ – Iaşi, pe care actualul ministru al Transporturilor vrea să o scoată la licitaţie pentru proiectare şi execuţie, fostul ministru tehnocrat anunţase însă alt plan. Conform acelui plan, construcţia urma să fie demarată abia după realizarea unui alt studiu de fezabilitate.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Transporturilor aflat sub conducerea lui Sorin Buşe anunţa că a fost iniţiată procedura de achiziţie publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 134 de kilometri, care va lega România de Republica Moldova.

Tot tehnocraţii au lansat licitaţie şi pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Craiova – Piteşti, pe care însă actualul Guvern intenţionează să o anuleze, pentru a demara cât mai repede construcţia drumului de mare viteză dintre cele două oraşe, în baza unui studiu vechi din 2007.

Autostrada Moldova – Transilvania, în comă de 10 ani

Adrian Covăsnianu, reprezentant al Asociaţiei „Moldova vrea Autostradă” şi geograf doctorand în cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, susţine că proiectul autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi se află în comă de 10 ani.

Potrivit acestuia, primele studii de fezabilitate au fost realizate în 2007. După 10 ani, aceste studii încă se refac, la fel şi proiectele tehnice, după ce în anul 2012 proiectul a fost introdus în TEN.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european IV şi IX.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, era estimat iniţial la 9 miliarde de euro. Costul estimat în Master Planul General de Transport este de 4,07 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...