Prima autostradă spre Moldova ar putea fi scoasă la licitaţie pentru construcţie anul acesta

Tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi din Autostrada Montana ar putea fi scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie chiar anul acesta, potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Construcţia celei mai scumpe autostrazi din România va începe astfel cu secţiunea din Moldova, singura provincie fără şosele de mare viteză din ţară.
Anemona Andone - mie, 19 apr. 2017, 21:13
Prima autostradă spre Moldova ar putea fi scoasă la licitaţie pentru construcţie anul acesta

Planurile Ministerului Transporturilor pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni (Montana) includ scoaterea la licitaţie pentru proiectare şi execuţie a secţiunii din Moldova, Târgu Neamţ – Iaşi, până la sfârşitul anului, potrivit declaraţiilor ministrului Răzvan Cuc.

„Dăm drumul la Târgu Neamţ – Iaşi. Dacă obţinem Acordul de Mediu, putem lansa achiziţia chiar la finalul semestrului doi pentru proiectare şi execuţie”, a spus ministrul Transporturilor Răzvan Cuc într-un interviu acordat DCNews.

Ministrul a mai spus că există buget alocat pentru toată autostrada Tg. Mureş- Iaşi şi că urmează să fie „desuspendat” din nou contractul pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, blocat din cauza unor „aspecte” semnalate de Curtea de Conturi.

Studii peste studii

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni.

Pentru secţiunea Târgu Neamţ – Iaşi, pe care actualul ministru al Transporturilor vrea să o scoată la licitaţie pentru proiectare şi execuţie, fostul ministru tehnocrat anunţase însă alt plan. Conform acelui plan, construcţia urma să fie demarată abia după realizarea unui alt studiu de fezabilitate.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Transporturilor aflat sub conducerea lui Sorin Buşe anunţa că a fost iniţiată procedura de achiziţie publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 134 de kilometri, care va lega România de Republica Moldova.

Tot tehnocraţii au lansat licitaţie şi pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi proiectarea autostrăzii Craiova – Piteşti, pe care însă actualul Guvern intenţionează să o anuleze, pentru a demara cât mai repede construcţia drumului de mare viteză dintre cele două oraşe, în baza unui studiu vechi din 2007.

Autostrada Moldova – Transilvania, în comă de 10 ani

Adrian Covăsnianu, reprezentant al Asociaţiei „Moldova vrea Autostradă” şi geograf doctorand în cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, susţine că proiectul autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi se află în comă de 10 ani.

Potrivit acestuia, primele studii de fezabilitate au fost realizate în 2007. După 10 ani, aceste studii încă se refac, la fel şi proiectele tehnice, după ce în anul 2012 proiectul a fost introdus în TEN.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european IV şi IX.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, era estimat iniţial la 9 miliarde de euro. Costul estimat în Master Planul General de Transport este de 4,07 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...