Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi: patru asocieri din China şi Turcia vor să construiască prin PPP şoseaua rapidă din Moldova

Investitorii nu şi-au pierdut interesul pentru proiectele prin parteneriat public – privat din România, în ciuda anunţului premierului Viorica privind scoaterea din PPP a proiectului fanion: Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov. Patru asocieri formate din firme din China şi Turcia au depus oferte pentru realizarea Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, inclusiv asocierea care mai rămâsese în cursa pentru şoseaua de mare viteză din Valea Prahovei.
Anemona Andone - vin, 09 aug. 2019, 12:41
Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi: patru asocieri din China şi Turcia vor să construiască prin PPP şoseaua rapidă din Moldova

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a primit patru oferte pentru realizarea prin PPP a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, potrivit listei publicate joi în platforma de achiziţii publice SICAP.

Cele patru oferte provin de la:

  1. Asocierea ERG – SSB – PiMakina
  2. Asocierea CCCC – Makyol
  3. Ictas
  4. Asocierea CSCEC – CCECC

CNSP a publicat pe 30 mai anunţul pentru atribuirea contractului de realizare a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public – privat.

Valoarea totală estimată a contractului este de un miliard de euro, fără TVA, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta tehnică are o pondere de 45%.

Pe 20 decembrie 2018 a fost publicat şi studiul de fundamentare pentru realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi. Conform acestui document, noua autostradă va costa 1,2 miliarde de euro, cu tot cu TVA şi va fi gata în patru ani.

Contractul se va derula pe o perioadă de 30 de ani, primii patru ani fiind pentru închidere financiară, proiectare şi execuţie, iar următorii 26 ani pentru operare.

În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 48 luni aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat va primi din partea partenerului public o primă de succesechivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, valoarea totală a primei de succes fiind de 80 milioane euro/an. În situaţia întârzierii finalizării perioadei de proiectare şi execuţie, partenerul privat va plăti partenerului public o amendă corespunzătoare ponderii în an a perioadei de întârziere, amenda anuală fiind de 80 milioane euro.

De asemenea, realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi implică o plată anuală de disponibilitate pe perioada de operare de maximum 61 milioane euro (fără TVA). „Aceasta autostradă la implementare necesită o plată de disponibilitate pentru a putea fi fezabilă prin PPP”, se preciează în studiul de fundamentare.

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi este a doua autostradă prin PPP lansată de Guvernul Viorica Dăncilă, după Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov. 

Pe 21 iulie, premierul Viorica Dăncilă a declarat însă la Ploieşti că, pentru a începe mai repede lucrările la autostrada Comarnic – Braşov, aceasta va fi scoasă din parteneriat public – privat şi va fi declarată de importanţă naţională la următoarea şedinţă a CSAT, urmând să fie finanţată cu bani de la buget.

Pe 30 iulie, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov a fost declarată obiectiv strategic de interes naţional în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Pe 31 iulie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat includerea în rândul proiectelor de interes naţional şi a altor proiecte precum Autostrada Unirii, Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi sau Autostrada Sudului.

În aceste condiţii, este neclar de ce a continuat procedura prin PPP pentru autostrada din Moldova.

Mai mult, deşi a fost trecută prin CSAT, autostrada din Valea Prahovei apare ca fiind încă în desfăşurare prin PPP în platforma de achiziţii publice.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat vineri că în acest an întreaga Autostrada A10 (Sebeş-Turda) va fi dată în circulație, după ce a primit asigurări de la constructorului......
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia de coronavirus a creat o cerere mare pentru călătorii şi o creștere a sumelor de bani nefolosiţi în buzunarele ...
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată vineri, în cadrul Reuniunii Consiliului ...
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni sindicalizate, care finanţează ...