Autostrada Transilvania: Lotul unde se „turează motoarele” pentru darea în trafic în 2023 VIDEO

Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul Chețani - Câmpia Turzii (15,7 km) din Autostrada Transilvania (A3), construit de asocierea Strabag - Geiger. Potrivit lor, constructorii accelerează ritmul lucrărilor pentru a le finaliza până la sfârșitul anului 2023, înainte de termenul contractual din 2024.
Anemona Andone - sâm, 13 mai 2023, 09:00
Autostrada Transilvania: Lotul unde se

„Vă salut din nou de la Chețani, de această dată cu filmarea întregului lot! Am început această operațiune de la giratoriul Chețani și am continuat spre Câmpia Turzii în capătul celălalt. Mobilizarea antreprenorilor în teren e una spectaculoasă, și nu zic un cuvânt prea mare. Se lucrează precum într-un stup, bine organizat, atât la structuri cât și la terasamente acolo unde am văzut un mare lanț de autocamioane, într-un du-te – vino continuu!”, spune Ioan Adrian Gică, autorul imaginilor postate vineri pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API).

 

Tot de pe acest șantier au fost postate în ultimele zile imagini cu montarea grinzilor la podul de la Hădăreni de către Deme Macarale.

Săptămâna trecută, fostul secretar de stat în Transporturi Horațiu Cosma afirma pe forum că „în momentul acesta, șantierul de la Chețani e cel mai efervescent din țară în materie de autostrăzi”. Acesta menționa 170 de basculante, deschiderea a două gropi de împrumut și o viteză de croazieră de 20.000 de mc de umplutură pe zi plină de lucru din 800.000 de mc rămași la acea dată.

„Stațiile de asfalt Strabag și Geiger sunt puse la punct pentru marea asfaltare de la vară, nu se precupețește niciun efort pentru deschiderea de la finalul anului. Ar fi mare păcat ca povestea cu certificatul negativ (pentru un proiect nefinanțat niciodată de statul român din 2010 de la semnare încoace) să dea peste cap unul (Strabag – n.r.) dintre constructorii care face astfel de treabă bună pe șantiere”, mai scria Cosma pe forumul API.

Luna trecută, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat la rândul său imagini de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii, unde asocierea Strabag – Geiger realizase 14% din lucrările rămase de executat. În șantier erau mobilizați peste 500 de muncitori, potrivit CNAIR. La momentul rezilierii cu fostul constructor Straco, stadiul lucrărilor era de 39%.

Antreprenor: Asocierea STRABAG SRL – Geiger Transilvania SRL;
Lungime: 15,7 km.;
Valoare contract: 420,35 milioane de lei fără TVA;
Sursa de finanțare: POIM + PT;
Dată semnare contract: 26.10.2022;
Durată: trei luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție;
Stadiu aprilie 2023: 14% (din restul de executat), 39% (la momentul rezilierii);
Antreprenorul a început etapa de execuție în februarie 2023.

FOTO – VIDEO: Autostrada Transilvania, lot Chețani – Câmpia Turzii (sursa: YouTube Ioan Adrian Gica)

Te-ar mai putea interesa și
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare a creditelor neperformante (NPL) din Europa, cumpără un portofoliu de......
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole ...
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Gazprom a raportat pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, ca urmare a reducerii livrărilor către Europa
Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu ...
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore ...