Director CNAIR, despre Autostrada Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii: ” Sper ca într-o săptămână să rezolvăm problema plăților”

Problema plăților pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania va fi rezolvată într-o săptămână, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Barbier, directorul general adjunct al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Unul dintre subantraprenorii care lucrează pe acest tronson are de încasat peste 12 milioane de lei.
Anemona Andone - mar, 27 oct. 2020, 19:32
Director CNAIR, despre Autostrada Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii:

Lucrările pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania sunt finalizate în proporție de o treime, conform celor mai recente informații de pe site-ul CNAIR. Antreprenorul care a câștigat contractul pentru acest lot este constructorul român Straco, aflat în insolvență. În ultimele luni, lucrările pe acest lot s-au concentrat în zona nodului Chețani, pentru a putea fi dat în circulație lotul vecin, Iernut – Chețani.

Pentru executarea lucrărilor de anul acesta, Straco a beneficiat de sprijinul unor subantreprenori precum Baxcom și Marcotim, potrivit Asociației Pro Infrastructură (API).

API susține că subcontractorul pe partea de structuri Baxcom nu a fost plătit pentru lucrările executate și a părăsit lucrarea. De asemenea, doar subcontractorul pe partea de terasamente (Marcotim) mai este mobilizat, însă în lipsa plăților și a aprovizionării cu materiale din partea Straco, în scurt timp va intra în incapacitate de a asigura consumabilele în șantier și de a plăti salarii sau taxe, adaugă reprezentanții API.

Ei mai spun că deși vremea este încă prielnică pentru protejarea cu asfalt, rigole sau casiuri a celor 4-5 km de terasamente finalizate de Marcotim, în lipsa unei minime implicări din partea antreprenorului aceste terasamente vor suferi degradări peste iarnă.

„Solicităm CNAIR de urgență să mobilizeze antreprenorul acestei lucrări și să introducă posibilitatea plății directe a subcontractorilor care duc greul șantierului. În caz contrar, în câteva săptămâni vom avea un șantier complet părăsit și companii autohtone în pragul falimentului”, conchid reprezentanții API.

Soarta lotului din Autostrada Transilvania depinde de Unicredit

Contactat de către ECONOMICA.NET, Ovidiu Barbier, directorul general ajunct al CNAIR, a spus că un grup din cadrul companiei depune toate eforturile pentru ca problema plăților să fie rezolvată, speră el, într-o săptămână. 

Oficialul CNAIR a explicat că deblocarea plăților depinde de Unicredit, unul dintre cei mai mari creditori ai antreprenorului Straco, aflat în insolvență. De acceptul băncii ar depinde continuarea lucrărilor și plata subantreprenorilor. Barbier mai speră ca în termen de câteva zile CNAIR să poată efectua plăți directe către subantreprenori.

Contactat pentru declarații referitoare la situația delicată de pe lotul Chețani – Câmpia Turzii, Alexandru Horpoș, proprietar al Straco, nu a dorit să comenteze.

Proprietara Marcotim Impex: Nu am bani să plătesc TVA!

Elena Marcu, proprietara Marcotim Impex, a confirmat pentru Economica.net că are peste 12 milioane de lei de încasat pentru lucrările pe lotul Chețani – Câmpia Turzii. Cifra a fost vehiculată anterior pe forumul API.

Marcu a detaliat situația dramatică în care se afla compania sa din cauza neîncasării sumelor datorate. „Nu am bani să plătesc TVA, 600.000 lei la lucrările de construcții. Din 1992 de când avem firma nu mi s-a întamplat acest lucru. Nu pot să lucrez pe datorie, să fiu escroacă”, a spus Elena Marcu.

Firma sa a mai efectuat lucrări și pe loturile 1 și 2 din Autostrada Sebeș – Turda. „Noi am fost serioși, nu e corect să nu ne primim banii”, a mai spus Elena Marcu.

Contractul pentru proiectarea și execuția lotului Chețani – Câmpia Turzii, de 15,69 kilometri, a fost atribuit în 2016 asocierii Straco Grup – Specialist Consulting – Total Road pentru suma de 279,74 milioane de lei, fără TVA. În septembrie anul acesta au fost dați în trafic cei 1,3 kilometri ai Nodului Chețani, odată cu lotul vecin Iernut – Chețani, construit de asocierea Astaldi – Max Boegl. 

FOTO- VIDEO: Lotul Chețani – Câmpia Turzii, Autostrada Transilvania (sursa: Asociația Pro Infrastructură)

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...