Autostrada Transilvania: Contractul cu turcii la Ozaltin pentru viaductele de 3,2 km ar putea fi semnat săptămâna viitoare

Contractul pentru execuția viaductelor de peste trei kilometri din Autostrada Transilvania (A3) ar putea fi semnat săptămâna viitoare cu constructorul turc Ozaltin, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. El a explicat că, în cazul acestui contract,cofinanțarea din partea României este mai mare de 25% și a fost necesară aprobarea în Guvern.
Anemona Andone - Dum, 26 mai 2024, 10:23
Autostrada Transilvania: Contractul cu turcii la Ozaltin pentru viaductele de 3,2 km ar putea fi semnat săptămâna viitoare

Cofinanțare mai mare pentru viaducte

„Miercuri în ședinta de Guvern, prim-ministrul a aprobat un memorandum propus de Minsiterul Transporturilor prin care putem să semnăm contracte și pentru acele proiecte care au cofinanțare mai mare de 25%.  E cazul acestui contract (pentru viaducte – n.r.). În momentul acesta avem toate condițiile îndeplinite. Probabil că săptămâna viitoare va fi semnat”, a declarat sâmbătă Sorin Grindeanu, aflat în vizită pe șantierul A1 Margina – Holdea, alături de premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, premierul României a precizat că în cazul acestui contract cofinanțarea de la bugetul național ajunge la 60%.

„Banii europeni din PNRR nu au fost suficienți să acopere toate lucrările și tot ce a scos domnul Grindeanu în execuție. Și atunci am căutam să creăm un echilibru, rămânând componente din PNRR pe fiecare proiect în parte, astfel încât termenele de execuție să fie până în 2026, ultimul an în care se pot face plăți din PNRR. A fost o politică foarte bună, pentru că urgentăm lucrările, chiar dacă co-finanțarea a rămas și mai mare din partea statului român”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

La finele lunii martie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania (A3), a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Este vorba de turcii de la Ozaltin, singurii care au depus de altfel ofertă.

viaducte a3

Contractul pentru devierea traseului între km 10+009– km 12+000 și km 21+406– km 24+890 a fost atribuit Asocierii OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – ILGAZ INSAAT TICARET A.S. – VISIO CONSTRUCTION WORKS S.R.L.

Cu pentru viaducte are o valoare de 994, 7 milioane de lei (fără TVA), contractul finanțat prin PNRR are o durată de 27 de luni (din care 9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor).

Antreprenorul va proiecta și va executa lucrări de deviere a traseului în zonele cu alunecări de teren de pe secțiunea de autostradă Nădășelu – Mihăiești care constau în:

– construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare,

– un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Țopa Mică.

Amintim că o singură ofertă a fost depusă până la termenul limită din 9 ianuarie 2024, la licitația pentru viaductele de 3,2 kilometri scoase din contractul UMB pentru tronsonul Nădășelu – Mihăiești din Autostrada Transilvania (A3). Oferta provine de la asocierea condusă de turcii de la Ozaltin, aceiași care au câștigat și contractul pentru tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12).

Te-ar mai putea interesa și
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – raport SIPRI
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – ...
Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, atenţionează luni un nou raport al Institutului Internaţional de Cercetare......
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Grupul Electromontaj începe un nou proiect pe energie verde prin semnarea parteneriatului cu Vestas pentru proiectarea şi ...
Risipa alimentară în România, între cauze și prevenție
Risipa alimentară în România, între cauze și prevenție
Se estimează că în Europa ajung la gunoi, anual, aproximativ 89 de milioane de tone de alimente, iar cel puțin 2,5 milioane ...
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,1% în primele patru luni
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,1% în primele patru luni
Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a urcat în termeni nominali cu 7,1% în primele ...