Operaţiunea „Autostrăzi, treceţi Carpaţii” 2020: De la anulări de PPP şi revenire la studii de fezabilitate la licitarea primului lot montan

La 102 ani de la Marea Unire, cele trei mari provincii ale României încă nu sunt conectate printr-o șosea de mare viteză. Având în vedere durata licitațiilor pentru marile proiecte de infrastructură din România, abia peste patru ani ne putem aștepta să fie gata vreuna din cele cinci autostrăzi care ar trebui să lege cele trei regiuni: A1 Sibiu - Pitești, A3 Ploiești - Brașov, A7 Ploiești - Pașcani, A8 Tg Mureș - Iași - Ungheni și A13 Brașov - Bacău.
Anemona Andone - lun, 30 nov. 2020, 19:55
Operaţiunea

ECONOMICA.NET prezintă un scurt rezumat al evoluției celor cinci proiecte de autostrăzi în ultimul an de guvernare liberală.

Legat de autostrăzile peste Carpați, acestea au înregistrat în ultimul an evoluții diferite. Dacă pentru A3 Ploiești – Brașov și A8 Iași – Tg Neamț s-a revenit în faza de studii de fezabilitate, după anularea procedurilor prin parteneriat public – privat (PPP), în cazul A1 Sibiu – Pitești s-a avansat cu scoaterea la licitație pentru construcție a primului tronson montan.

Ardeal – Muntenia

Pentru conectarea celor două regiuni, există variantele prin Valea Prahovei și Valea Oltului. În guvernarea anterioară fusese demarat proiectul prin Valea Prahovei, prin construirea lotului Râșnov – Cristian și lansarea la licitație prin PPP a Autostrăzii Ploiești – Brașov.

Schimbarea cabinetului de la Palatul Victoria în toamna anului trecut a însemnat planuri noi pentru cea mai așteptată autostradă de către cei mai numeroși plătitori de taxe din România, respectiv bucureștenii.

  • Ploiești – Comarnic, la loc comanda

Pentru că nu a agreat procedura prin parteneriat public privat cu chinezii, inițiată de PSD, la începutul anului 2020, noua guvernare liberală a anulat-o. Câteva luni mai târziu, a apărut licitația pentru revizuire studiu de fezabilitate și proiect tehnic, la care s-a depus o singură ofertă. Având în vedere durata contractului pentru revizuirea studiului, termenul de finalizare a autostrăzii din Valea Prahovei se mai prelungește cu cel puțin patru ani.

  • Sibiu – Pitești, „en marche” peste Carpați

În contrast cu proiectul din Valea Prahovei, anul 2020 a adus unele progrese pentru proiectul din Valea Oltului. Astfel, au demarat oficial lucrările de construcție pe secțiunea 1 Sibiu – Boița, contractată cu austriecii de la Porr pe vremea guvernării anterioare, iar pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a fost semnat contract cu Astaldi.

Anul acesta a fost scos la licitație pentru construcție și primul tronson de munte din cel mai important proiect rutier al României, respectiv secțiunea 3 Cornetu – Tigveni. Chiar vineri, 27 noiembrie, au fost depuse candidaturile pentru acest tronson lung de peste 37 km și care reprezintă cel mai mare contract de autostradă licitat în România, cu o valoare estimată de peste un miliard de euro.

Pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, suspansul desemnării câștigătorului se prelungește până anul viitor iar licitația pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu se lasă așteptată în SEAP.

Muntenia – Moldova

2020 ar putea reprezenta o premieră pentru zona istorică a țării fără niciun kilometru de autostradă. Astfel, pentru luna decembrie este programată inaugurarea primilor kilometri de autostradă din Moldova, respectiv cei 16 kilometri ai Centurii Bacău care fac parte și din A7 Ploiești – Pașcani.

Cele patru tronsoane din A7 de la Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani se află încă în etapa de studiu de fezabilitate și proiectare. Conform unor surse apropiate Companiei de Drumuri, în decembrie se intenționează scoaterea la licitație pentru construcție a unui tronson din cele patru, înainte de a fi finalizat proiectul tehnic.

Mai mult, oficialii de la Transporturi estimează că anul viitor vor fi în procedură de licitație pentru construcție toate cele patru tronsoane din A7. De altfel, acest proiect de autostradă este promovat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Rămâne de văzut cât de repede se vor materializa planurile pentru această regiune a țării ocolită de marile investiții în infrastructură.

Moldova – Ardeal

Pentru conectarea celor două provincii prin autostradă există proiectele A8 Tg Mureș – Iași – Ungheni (Autostrada Unirii) și A13 Bacău – Brașov.

Amintim că în cazul A8, guvernarea liberală a anulat la începutul anului procedura prin PPP pentru tronsonul Tg Neamț – Iași. Câteva luni mai târziu, a fost lansată licitație de completare Studiu de Fezabilitate pentru tronsonul Tg Neamț – Iași – Ungheni, la care au fost depuse trei oferte.

Pentru A13 Bacău – Brașov, a fost semnat anul acesta contract pentru elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic.

Rămâne de văzut dacă vor fi identificate surse de finanțare pentru construcția celor două autostrăzi și când vor fi demarate lucrările.

Una peste alta, dacă pentru loturile peste Carpați abia au început să fie lansate licitații pentru construire iar perioadele contractuale depășesc trei ani pentru execuție, este posibil ca prima autostradă finalizată din cele cinci să fie A7 Ploiești – Pașcani, care traversează un relief mai puțin dificil decât cel montan.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, în contextul în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de......
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima ...