Autostrada Unirii – Ce planuri are Guvernul PNL cu A8: România va cere mai mulţi bani de la UE

Autostrada Unirii - Preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor, Marius Bodea (PNL), susţine că autostrada A8 - Ungheni-Iaşi-Tîrgu Mureş va primi finanţare europeană, chiar dacă României îi vor fi alocaţi în perioada 2021-2027 mai puţini bani de la Comisia Europeană decât în exerciţiul financiar precedent, scrie News.ro. Şi premierul Ludovic Orban a declarat joi că Autostrada Unirii reprezintă o prioritate pentru Guvern, iar Executivul va susţine finanţarea tronsoanelor din acest proiect din fonduri europene.
Economica.net - vin, 24 ian. 2020, 07:33
Autostrada Unirii - Ce planuri are Guvernul PNL cu A8: România va cere mai mulţi bani de la UE

Liderul filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş va primi finanţare europeană, urmând ca Ministerul Transporturilor să solicite Comisiei Europene creşterea fondurilor alocate pentru întreaga infrastructură a României, cu precădere pentru Autostrada A8 (Autostrada Unirii), scrie News.ro.

Citeşte şi Autostrăzi, treceţi Carpaţii! Ce s-a întâmplat în ultimul an de la Centenar cu şoselele de mare viteză dintre provinciile României

„În spaţiul public s-au rostogolit miercuri informaţii transmise de către un membru al Comisiei pentru Transporturi, care a prezentat un document ce pune sub semnul întrebării finanţarea autostrăzii A8 din bani europeni. Nu este un document oficial, ci o ciornă. Este una din multiplele «hârtii-scenariu» care circulă în această perioadă între ministere, pentru că aşa este procedura. Facem calcule, stabilim strategii pentru a putea contura o documentaţie finală”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru Transporturi, Marius Bodea.

Deputatul Marius Bodea a recunoscut că oamenii din regiune nu mai au răbdare şi vor să vadă începute lucrările la autostradă, însă a precizat că procedurile trebuie respectate şi că în ultimele două luni, PNL, împreună cu societatea civilă, a făcut mai mult decât a reuşit PSD în patru ani.

„Angajamentul Guvernului PNL rămâne ferm: construim Autostrada. Premierul Ludovic Orban a reafirmat ceea ce a spus şi în opoziţie, dar şi la preluarea mandatului, că pentru noi este o prioritate Autostrada Unirii şi că vom cere finanţarea ei din fonduri europene. Impostura celor care au gestionat în ultimii ani proiectul autostrăzii, tergiversările şi pierderea unor termene importante au creat o uriaşă întârziere pentru A8, iar acum suntem nevoiţi să parcurgem toate etapele administrative, fără de care proiectul nu poate fi declarat sustenabil. De două luni lucrăm neîncetat cu hârtiile pe masă pentru a repara un proiect ucis de pesedişti încă de la început”, a spus Bodea.

El a anunţat că Ministerul Transporturilor va cere Comisiei Europene creşterea sumelor alocate României pentru infrastructură în exerciţiul financiar următor.

„A8 va primi finanţare europeană chiar şi din puţinii bani pe care Programul Operaţional de Transport îi are la dispozitie. Am purtat deja discuţii cu Ministrul Transporturilor, domnul Lucian Bode, care a demarat un plan concret pentru a solicita Comisiei Europene creşterea fondurilor alocate pentru întreaga infrastructură a României, cu precădere pentru Autostrada A8. Vom cere derogare pentru A8”, a afirmat Marius Bodea.

Deputatul liberal a precizat că în acest an se va şti exact care este suma necesară pentru construirea autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi că pe lângă banii europeni vor fi utilizate fonduri de la bugetul de stat, dar şi sume importante provenite din împrumuturi externe.

„România a avut foarte mulţi bani pentru autostrăzi, în două bugete europene (2007-2013, 2014-2020), dar nu s-au făcut decât nişte capete de autostradă prin Transilvania, cu bani europeni. Uniunea Europeană consideră că a alocat bani suficienţi pentru infrastructura din România, iar faptul că aceşti bani nu s-au cheltuit este strict problema noastră. Efectele guvernării PSD, incompetentă şi complet dezinteresată, se resimt astăzi când primim de două ori mai puţini bani, politica de finanţare a UE schimbându-se pentru toate statele membre. Din 2021 UE va restrânge sumele pentru infrastructura mare, iar peste 60 la sută din bugetul fondurilor europene vor fi alocate mediului şi inovării. Dar nu putem sta şi să nu facem nimic. Guvernul ia în calcul inclusiv să apeleze la împrumuturi externe mari pentru a rezolva problema infrastructurii”, a mai spus deputatul liberal Marius Bodea, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură.

Premierul Orban: Autostrada Unirii reprezintă o prioritate. Vom susţine finanţarea din fonduri UE

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că Autostrada Unirii reprezintă o prioritate pentru Guvern, iar Executivul va susţine finanţarea tronsoanelor din acest proiect din fonduri europene.

Târgu Mureş poate fi construită din fonduri europene, în condiţiile în care deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat anterior că acest proiect nu s-ar afla pe lista celor finanţate din următorul buget european, Orban a răspuns: „Domnul Drulă ar trebui să fie mai atent în exprimările opiniilor sale. Nimeni nu poate ştii astăzi câţi bani vom avea din fonduri europene pentru infrastructura de transport şi care este lista proiectelor care vor fi finanţate din fondurile europene alocate de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Pentru noi, Autostrada Unirea, ca şi Autostrada Sibiu – Piteşti, ca şi autostrada de centură a Bucureştiului, ca şi finalizarea tronsoanelor rămase pe Lugoj – Deva, pe Sebeş – Turda… deci repet, Autostrada Unirii reprezintă o prioritate, ea este inclusă în masterplan, avem o bază de negociere şi noi vom susţine finanţarea tronsoanelor de autostradă de pe Autostrada Unirii din fonduri europene”. Şeful Executivului a adăugat că Guvernul are argumente „suficient de serioase” pentru a putea obţine finanţarea pentru această autostradă.

„Unirea Moldovei cu Ardealul”

Pentru conectarea Moldovei cu Ardealul au fost promovate două variante. Prima, Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi (A8), a fost împărţită de fosta guvernare în două segmente. Pentru sectorul de la Târgu Mureş – Târgu Neamţ a fost semnat contract pentru completarea studiului de fezabilitate, iar tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi a fost scos la licitaţie pentru construcţie prin parteneriat public – privat.

Deşi există candidaţi selectaţi care vor să depună oferte pentru realizarea prin PPP a tronsonului din Moldova, noul ministru al Transporturilor Lucian Bode a anunţat refacerea studiilor de fezabilitate pe întreg amplasamentul A8, cu fonduri europene. La fel ca în cazul Ploieşti – Comarnic – Braşov, şi soarta Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin PPP este neclară. O altă variantă de conectare a Moldovei de Ardeal este Autostrada Bacău – Braşov (A13). În scopul realizării acestei şosele, a fost lansată licitaţie pentru efectuarea studiului de fezabilitate. Trăgând linie, nu este clar dacă şi cum vor continua lucrările demarate pentru conectarea prin autostrăzi a celor trei mari provincii. Rămâne de văzut care va fi prima autostradă care va traversa Carpaţii şi mai ales când.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea angajărilor – surse Reuters
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea ...
Grupul aeronautic european Airbus a lansat un plan de îmbunătăţire a performanţei, ce include reduceri de costuri şi îngheţarea numărului de angajaţi la divizia care fabrică avioane, după......
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB ...
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...