493 de kilometri de autostradă, în execuţie. Anul viitor se vor finaliza mai mulţi ca în 2014 – secretar de stat

Peste 490 de kilometri de autostradă se află în fază de execuţie, iar anul viitor se vor finaliza mai mulţi decât în 2014, a declarat, marţi, secretarul de stat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, Alexandru Năstase, după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe marginea bugetului pe 2015 al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara într-un an şi jumătate, doi ani, dar asta depinde de cât de rapid vor merge studiile de fezabilitate sau de câte contestaţii vor fi depuse.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 11:50
493 de kilometri de autostradă, în execuţie. Anul viitor se vor finaliza mai mulţi ca în 2014 - secretar de stat

‘Sunt în momentul de faţă în fază de execuţie la autostrăzi 493 de kilometri, finanţaţi şi din bugetul de stat şi din fonduri nerambursabile. Ceea ce vreau să vă spun este că finalizarea depinde de execuţia contractului în sine. Deci, eu pot să prevăd că se finalizează şi pot să am probleme, pot să am contestaţii, pot să am întârzieri de lucrări şi vom vedea. În principiu, având în vedere că anul acesta am finalizat destul de puţini kilometri de autostradă, anul viitor se vor finaliza mult mai mulţi’, a explicat Alexandru Năstase, care nu a avansat nicio cifră.

Întrebat de jurnalişti despre autostrada Comarnic – Braşov, Năstase a apreciat că un contract de concesionare se va semna, probabil, anul viitor, scrie Agerpres.

‘CNADNR are un buget de 6,1 miliarde de lei. Pe partea de construcţii de autostrăzi sunt alocate 2,3 miliarde de lei. Asta înseamnă bani şi din bugetul de stat şi din fonduri europene nerambursabile. Pe variante de ocolire sunt alocaţi 724 milioane de lei, pe variante de reabilitare şi modernizare drumuri naţionale 2,236 miliarde de lei, pe programul de reabilitare poduri şi pasaje 431 milioane de lei şi alte cheltuieli de întreţinere 426 milioane de lei’, a spus Năstase.

Ioan Rus, despre autostrada Piteşti-Sibiu: Lucrările ar putea demara cel târziu în 2017. Nu cred că voi apuca primul kilometru ca ministru

‘Pentru anul 2015, avem câteva obiective. Pe partea de feroviar avem nişte dopuri în investiţiile pe care le derulăm în acest moment şi vorbesc de Gura Sada – Simeria, de Sighişoara-Braşov-Predeal, unde pe culoarul IV Paneuropean avem obligaţia de a finaliza acest traseu cât mai repede cu putinţă. Sunt investiţii pentru anul viitor în jur de un miliard. Pe urmă avem un dop rutier mare care se numeşte Piteşti-Sibiu sau Braşov-Comarnic. Pentru Piteşti-Sibiu pe culoarul IV Paneuropean suntem în acest moment cu studiul de fezabilitate în piaţă, iar în ianuarie sper să avem un câştigător şi să demarăm de-adevăratelea preocuparea consacrată acestei lucrări. Pe Sibiu-Piteşti, lucrările nu au cum să înceapă în 2015 pentru că acel an va fi consacrat studiilor de fezabilitate pentru că este nevoie de studii geo, de foraje, zone neaccesibile’, a spus Rus.

Oficialul a menţionat, totodată, că lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara cel târziu în anul 2017, dar acest lucru depinde foarte mult de finalizare studiilor de fezabilitate şi de numărul contestaţiilor.

‘Primul kilometru de autostradă între Piteşti şi Sibiu nu cred că îl apuc ca ministru, decât dacă mă puneţi ministru pe următoarele cicluri parlamentare. Cred că într-un an şi jumătate, doi ani se pot demara lucrările, iar asta depinde cât de rapid vor merge studiile de fezabilitate şi de câte contestaţii vor exista la licitaţia de proiectare, la licitaţia de execuţie. Sunt chestiuni administrative pe care, în acest moment, nu le pot spune’, a punctat ministrul Transporturilor.

Bugetul pe 2015 al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost avizat, marţi, cu 32 de voturi pentru şi 9 voturi împotrivă de comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat.

Cele 92 de amendamente depuse la proiectul de buget pe 2015 al CNADNR au fost respinse de parlamentarii din Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, respectiv de cei din Comisia economică, industrii şi servicii şi din Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat.

Bugetul CNADNR pe 2015 are prevăzută o valoare de 6,11 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...