Autostrăzile blocate de urşi, morminte şi stâlpi de electricitate: Unde stau constructorii pe loc din lipsă de autorizaţii?

Construirea de tuneluri pentru urşi, relocarea unor stâlpi ai Transelectrica sau morminte sunt doar câteva dintre problemele care împiedică derularea proiectelor de autostrăzi. ECONOMICA.NET a realizat o listă cu principalele şosele de mare viteză blocate de lipsa Autorizaţiilor de Construire (AC) sau a Acordurilor de Mediu (AM).
Economica.net - Dum, 12 iun. 2016, 21:08
Autostrăzile blocate de urşi, morminte şi stâlpi de electricitate: Unde stau constructorii pe loc din lipsă de autorizaţii?

Pe Autostrada Transilvania (A3), lucrările la tronsonul Gilău-Nădăselu sunt realizate în proporţie de peste 70% şi au ca termen de finalizare ultimul trimestru din 2016. Problema de care se loveste însă constructorul Spedition UMB este obţinerea cu întârziere a Autorizaţiei de Construire pentru Nodul Rutier Nădăşelu, potrivit informaţiilor de pe site-ul CNADNR.

Tot pe aceasta autostradă, există probleme cu „hârtiile” pe secţiunea de la Târgu Mures la Câmpia Turzii, unde stadiul lucrărilor este 0. Dacă pe cele două loturi ale tronsonului Târgu Mureş – Ogra lipseşte constructorul (contract reziliat pe lotul 1 ) şi autorizatia de construire, pentru cele trei loturi de pe tronsonul Ogra-Câmpia Turzii se obţine cu greu acordul de mediu.

Pe Autostrada Lugoj-Deva (parte din A1) se pare că există cele mai multe probleme cu autorizaţiile.

Astfel, pe lotul 2, realizat în proporţie de aproape 40% de catre italienii de la Salini, lipseşte autorizaţia de construire pentru secţiunile A,B,C,D, E1 şi alte suprafeţe suplimentare. De asemenea, lipseşte acordul de mediu revizuit . In plus, pe secţiunea E2 urmează să fie demarată procedura de achiziţie publică aferentă tunelurilor pentru urşi iar pe secţiunea E1 trebuie finalizată procedura de expropriere pentru suprafeţele suplimentare aferente. Numai constructia tunelurilor este estimată la doi ani.

Pe lotul 3, realizat aproape pe jumatate de catre asocierea Teloxim Con – Comsa – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes, există cam aceleaşi probleme ca pe lotul 2, privind lipsa autorizaţiilor pentru secţiunile A, B, C, D şi a acordului de mediu revizuit. In plus, au fost dispuse măsuri suplimentare prin revizuirea Acordului de Mediu in data de 24 decembrie 2013, precum adiţionarea la contract a ecoductului de la km 57+700 . De asemenea, parcarea de la km 59+700 nu a fost inclusă în Acordul de Mediu revizuit.

Pe lotul 4, finalizat in proporţie de 47% de Spedition UMB, există o mulţime de lipsuri si probleme. Astfel, lipseşte Autorizaţia de construire pentru exproprierile suplimentare aferente Secţiunilor A+B km 77+361 – km 88+016 , sunt probleme de relocare a liniilor de înaltă tensiune de pe lotul 4 care au blocat lucrările la viaductul Brănișca, lipseste Acordului de Mediu revizuit , a fost afectată stabilitatea versantului Carierei Carpat Agregate şi stabilitatea stalpului nr. 37 al Transelectrica din cauza excavaţiilor la baza versantului din zona Brănişca. De asemenea, tot pe acest lot lipseşte Autorizaţia de construire pentru lucrările din culoarul expropriat aferente secţiunilor C+D km 88+016 – km 99+500.

Birocraţia afectează şi lucrările de pe Autostrada Sebeş-Turda (A10). Astfel, pe lotul 1, realizat în proporţie de doar 12%, de către italienii de la Impresa Pizzarotti, lipseşte Autorizația de Construire pentru secţiunea A şi urmează să fie finalizată proiectarea pentru Sectiunile B (km 14+000- km 17+000) şi C (km 0+000-km 0+300) şi Nod rutier Sebeş.

O problemă mai gravă este pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, realizat aproape pe jumătate de către italienii de la Tirrena Scavi, însă fără autorizaţie de construire. Acum se încearcă intrarea în legalitate în ceea ce priveşte executarea lucrărilor fără autorizaţie de construire şi plata acestora. Totodată, urmează să fie obţinută o autorizatie de construire. Tot aici trebuie să se ţină cont de „coexistenţa între autostradă şi morminte familiale„, potrivit CNADNR.

Si pe lotul 4 al Autostrăzii Sebes-Turda, realizat în proporţie de peste 47% de către Porr Construct, există probleme similare. Aici urmează sa fie obţinută Autorizaţie de Construire pentru zonele excluse de la autorizare din cauza lipsei scoaterii din circuitul agricol (zona Miraslau), precum şi pentru suprafete de teren suplimentare. Alte problemă la acest lot constau în lipsa avizelor de amplasament favorabile şi în revizuirea Acordului de Mediu pentru zona lacului Stejăriş.

Te-ar mai putea interesa și
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi......
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...