Autostrada Ford, Autostrada Transilvania și București-Brașov primesc mai mulți bani. Bugetul alocat șoselelor de mare viteză în 2020 scade ușor

Autostrada București - Brașov, Autostrada Transilvania și Drumul Expres Craiova - Pitești ("Autostrada Ford") primesc mai mulți bani, în urma actualizării bugetului alocat proiectelor rutiere naționale. Per total, bugetul alocat în 2020 pentru astfel de investiții este însă în scădere.
Anemona Andone - joi, 23 apr. 2020, 18:28
Autostrada Ford, Autostrada Transilvania și București-Brașov  primesc mai mulți bani. Bugetul alocat șoselelor de mare viteză în 2020 scade ușor

Bugetul actualizat pentru proiectele de investiții ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe anul 2020 este de 3,15 miliarde de lei, în scădere cu peste 50 de milioane de lei față de cel prevăzut inițial, de 3,2 miliarde de lei.

De asemenea, conform execuției bugetare pe primul trimestru, CNAIR a cheltuit cu proiectele de investiții 233,57 milioane de lei, adică mai puțin de 10% din bugetul alocat pentru întregul an. Având în vedere că sezonul oficial de construcții din România abia începe în luna martie, este de așteptat ca ponderea cheltuielilor să fie mult mai mare în următoarele trimestre.

În ciuda scăderii per total a bugetului pe 2020, trei proiecte mari de infrastructură primesc mai mulți bani.

Este vorba de Autostrada București – Brașov, pentru care se alocă în plus 17 milioane de lei în 2020, față de nivelul inițial de 53 milioane de lei. Pe primul trimestru, pentru acest proiect a fost cheltuită suma de 11 milioane de lei.

Creșterea alocărilor pentru autostrada spre Brașov poate avea loc în contextul în care constructorul român Alpenside a accelerat ritmul lucrărilor pe lotul Râșnov – Cristian, pe care ministrul Transporturilor Lucian Bode speră să îl dea în trafic până la finele anului.

Cel mai mult crește însă alocarea pentru „Autostrada Ford”. Mai exact, este vorba de o alocare suplimentară de 100 de milioane de lei, până la 196 milioane de lei.

Creșterea substanțială pentru acest proiect poate fi explicată prin mobilizarea a 800 de muncitori pe tronsonul 1, construit de italienii de la Tirrena Scavi, și pe tronsonul 2, realizat de Dorinel Umbrărescu, după cum remarcă secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu (foto mijloc).

De asemenea, o creștere ușoară a alocării, de circa cinci milioane de lei, se înregistrează în cazul Autostrăzii Transilvania (Brașov -Cluj – Borș). Astfel, bugetul actualizat pentru acest proiect a ajuns la 210 milioane de lei, din care s-a cheltuit în primul trimestru peste 20 milioane de lei, conform cifrelor extrase de ECONOMICA.NET din datele statistice ale CNAIR (tabel jos).

Pe de altă parte, alocările pentru alte proiecte au rămas neschimbate, deși s-a cheltuit încă din primul trimestru aproape jumătate de bugetul alocat pentru întreg anul.

Este vorba de Autostrada Sebeș – Turda, pentru care alocarea pe 2020 a rămas la 56,88 milioane de lei, deși în primele trei luni au fost plătiți deja 25 de milioane de lei pentru acest proiect.

Despre alocare insuficientă se poate vorbi și în cazul celui mai dinamic șantier de infrastructură din România, respectiv Centura Bacău, parte din Autostrada Moldova. Din bugetul de 64 milioane de lei alocat pentru 2020, deja a fost achitată suma de 25 milioane de lei în primul trimestru către firmele lui Umbrărescu care construiesc primii kilometri de autostradă din Moldova.

Mai mult, în cazul mega-podului suspendat de la Brăila, alocarea de fonduri chiar a scăzut, de la 97,87 milioane de lei până la 94,52 milioane de lei. Anul trecut, pentru Golden Gate-ul peste Dunăre s-au cheltuit 490 de milioane de lei.

Oficialii de la Transporturi au dat însă asigurări că se pot efectua plăți din fonduri europene pentru proiectele care depășesc bugetele inițiale.

Anul trecut, CNAIR a reușit să cheltuiască 2,62 miliarde de lei din bugetul alocat inițial de 4,12 miliarde de lei. Chiar dacă pare mică raportat la buget, suma din 2019 este totuși cea mai mare investiție anuală în proiectele de infrastructură rutieră din România, cel puțin din ultimii trei ani.

În 2017, CNAIR a cheltuit 1,67 miliarde de lei iar în 2018 a plătit 1,74 miliarde de lei pentru proiectele de investiții.

Te-ar mai putea interesa și
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
Pandemia de COVID-19 a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările......
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în primul ...
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești și Giurgiu
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești ...
Compania Square 7 Properties, care activează de peste 14 ani pe piata din Romania, a anunțat luni prin intermediul unui ...
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de lei/MWh mâine seară
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de ...
După recordul absolut de preț de săptămâna trecură, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț ...