Autostrada Ford, Autostrada Transilvania și București-Brașov primesc mai mulți bani. Bugetul alocat șoselelor de mare viteză în 2020 scade ușor

Autostrada București - Brașov, Autostrada Transilvania și Drumul Expres Craiova - Pitești ("Autostrada Ford") primesc mai mulți bani, în urma actualizării bugetului alocat proiectelor rutiere naționale. Per total, bugetul alocat în 2020 pentru astfel de investiții este însă în scădere.
Anemona Andone - joi, 23 apr. 2020, 18:28
Autostrada Ford, Autostrada Transilvania și București-Brașov  primesc mai mulți bani. Bugetul alocat șoselelor de mare viteză în 2020 scade ușor

Bugetul actualizat pentru proiectele de investiții ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe anul 2020 este de 3,15 miliarde de lei, în scădere cu peste 50 de milioane de lei față de cel prevăzut inițial, de 3,2 miliarde de lei.

De asemenea, conform execuției bugetare pe primul trimestru, CNAIR a cheltuit cu proiectele de investiții 233,57 milioane de lei, adică mai puțin de 10% din bugetul alocat pentru întregul an. Având în vedere că sezonul oficial de construcții din România abia începe în luna martie, este de așteptat ca ponderea cheltuielilor să fie mult mai mare în următoarele trimestre.

În ciuda scăderii per total a bugetului pe 2020, trei proiecte mari de infrastructură primesc mai mulți bani.

Este vorba de Autostrada București – Brașov, pentru care se alocă în plus 17 milioane de lei în 2020, față de nivelul inițial de 53 milioane de lei. Pe primul trimestru, pentru acest proiect a fost cheltuită suma de 11 milioane de lei.

Creșterea alocărilor pentru autostrada spre Brașov poate avea loc în contextul în care constructorul român Alpenside a accelerat ritmul lucrărilor pe lotul Râșnov – Cristian, pe care ministrul Transporturilor Lucian Bode speră să îl dea în trafic până la finele anului.

Cel mai mult crește însă alocarea pentru „Autostrada Ford”. Mai exact, este vorba de o alocare suplimentară de 100 de milioane de lei, până la 196 milioane de lei.

Creșterea substanțială pentru acest proiect poate fi explicată prin mobilizarea a 800 de muncitori pe tronsonul 1, construit de italienii de la Tirrena Scavi, și pe tronsonul 2, realizat de Dorinel Umbrărescu, după cum remarcă secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu (foto mijloc).

De asemenea, o creștere ușoară a alocării, de circa cinci milioane de lei, se înregistrează în cazul Autostrăzii Transilvania (Brașov -Cluj – Borș). Astfel, bugetul actualizat pentru acest proiect a ajuns la 210 milioane de lei, din care s-a cheltuit în primul trimestru peste 20 milioane de lei, conform cifrelor extrase de ECONOMICA.NET din datele statistice ale CNAIR (tabel jos).

Pe de altă parte, alocările pentru alte proiecte au rămas neschimbate, deși s-a cheltuit încă din primul trimestru aproape jumătate de bugetul alocat pentru întreg anul.

Este vorba de Autostrada Sebeș – Turda, pentru care alocarea pe 2020 a rămas la 56,88 milioane de lei, deși în primele trei luni au fost plătiți deja 25 de milioane de lei pentru acest proiect.

Despre alocare insuficientă se poate vorbi și în cazul celui mai dinamic șantier de infrastructură din România, respectiv Centura Bacău, parte din Autostrada Moldova. Din bugetul de 64 milioane de lei alocat pentru 2020, deja a fost achitată suma de 25 milioane de lei în primul trimestru către firmele lui Umbrărescu care construiesc primii kilometri de autostradă din Moldova.

Mai mult, în cazul mega-podului suspendat de la Brăila, alocarea de fonduri chiar a scăzut, de la 97,87 milioane de lei până la 94,52 milioane de lei. Anul trecut, pentru Golden Gate-ul peste Dunăre s-au cheltuit 490 de milioane de lei.

Oficialii de la Transporturi au dat însă asigurări că se pot efectua plăți din fonduri europene pentru proiectele care depășesc bugetele inițiale.

Anul trecut, CNAIR a reușit să cheltuiască 2,62 miliarde de lei din bugetul alocat inițial de 4,12 miliarde de lei. Chiar dacă pare mică raportat la buget, suma din 2019 este totuși cea mai mare investiție anuală în proiectele de infrastructură rutieră din România, cel puțin din ultimii trei ani.

În 2017, CNAIR a cheltuit 1,67 miliarde de lei iar în 2018 a plătit 1,74 miliarde de lei pentru proiectele de investiții.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...