1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Companii

AVAS: Numărul de insolvenţe şi falimente arată că multe societăţi au fost transformate în fier vechi

Preşedintele AVAS, Marius Obreja, afirmă că multe societăţi comerciale din România au fost transformate în fier vechi, în ultimii ani, având în vedere numărul mare de insolvenţe urmate de falimente, unele cazuri fiind în cercetare la DNA, în atenţia Corpului de control sau a autorităţilor fiscale.

21 sep, 2012 | Mediafax

Prezent, vineri, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, preşedintele AVAS, Marius Obreja, a declarat că în ultimii trei ani rata intrării în insolvenţă a crescut de patru ori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă până în 2009 rata era de 20 la sută, după acest an a crescut spre 80 sau 85 la sută. Acum sunt în procedură de insolvenţă 11.000 de dosare. Rata revenirii în activitate este apropiată de zero, nu ştiu dacă avem un exemplu de societate intrată în insolvenţă cu reîntoarcere în stare de funcţiune", a spus Obreja.

El a adăugat că "planurile de reorganizare au fost nereuşite şi făcute pe perioade foarte scurte de timp".

Obreja a precizat că din portofoliul de 700 de societăţi al AVAS, jumătate sunt în proceduri de insolvenţă.

"S-a vândut foarte mult fier vechi în ultimii ani", a spus Obreja, care, în urma întrebărilor puse de jurnalişti pe acest subiect, a lăsat să se înţeleagă că din punctul său de vedere multe societăţi au fost lichidate cu scopul de a fi valorificate la fier vechi.

"Se poate observa din acest ritm al intrărilor în procedură de insolvenţă şi apoi imediat în faliment şi lichidare, că multe societăţi comerciale au fost transformate în fier vechi. Ar fi interesant să vedem care a fost cantitatea în tone a fierului vechi exportat din România, e o analiză foarte interesantă dacă cineva ar putea să o facă", a spus Obreja.

Preşedintele AVAS a declarat că au fost identificate şi cazuri de falimente suspecte, care sunt în atenţia procurorilor sau a Corpului de control, "dar informaţiile sunt folosite în interiorul Guvernului".

"Deja în scurta noastră experienţă de conducere la AVAS avem sesizări ale DNA şi înaintate Corpului de control al primului ministru şi către organele fiscale. Unul dintre cazurile care este pentru noi didactic şi care o să ocupe loc şi în media este Fortus Iaşi, unde AVAS vrea să oprească alunecarea spre lichidare", a mai spus Marius Obreja.

El a declarat că AVAS speră să reuşească să izoleze "partea de bussines, partea din Fortus care poate trăi şi care are portofoliu de comenzi".

Marius Obreja s-a aflat la Arad pentru a vizita câteva fabrici şi pentru o întâlnire cu oameni de afaceri locali, cărora le-a prezentat "oportunităţile din portofoliul AVAS".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO