Record negativ în prima săptămână a anului. Avem cel mai mare preț din UE la carnea de porc

În prima săptămâna a acestui an, prețul cărnii de porc de la poarta fermelor românești a ajuns cel mai mare dintre statele membre. Fermierii vând în medie cu 2,24 de euro kilogramul. Este aproape cu 50% mai scump decât în perioada similară a anului trecut.
Alina Stanciu - lun, 13 ian. 2020, 14:27
Record negativ în prima săptămână a anului. Avem cel mai mare preț din UE la carnea de porc

2020 a început bine pentru fermierii care au cantități mari de carne de porc spre vânzare, dar rău pentru consumatori. Prețul la poarta fermei din România a ajuns în medie la 2,24 euro kilogramiul carcasă tip S, cel mai mare din UE, indic ultimele date ale Comisie Europene Consultate de ECONOMICA.NET.

Cu un an în urmă, kilogramul era cu 47,1% mai ieftin, iar față de acum o lună costurile au mai crescut cu 3%. Față de luna decembrie însă, putem vorbi de o ușoară ieftinire (de  1,3% comparativ cu ultima săptămâna a anului). Spre exemplu, apogeul a fost atins în săptămâna care a început cu 16 decembrie, când prețul mediu de la poarta fermei a fost de 2,3 euro kilogramul, fiind topt cel mai scumpi dintre statele membre.

Record după record

în săptămâna care a început cu 2 decembrie, porcul românesc era al treilea cel mai scump din UE, sub cel din Slovenia (224,5 euro suta de kg) și sub Grecia (221,3 euro suta de kilograme). Aceasta cu mențiunea că în Slovenia, prețurile au fost peste 200 de euro de la începutul anului, iar în Grecia au gravitat în jurul acestei valori.

De altfel, în săptămâna care a început cu 21 noiembrie, prețul mediu al cărnii de porc la poarta fermelor din România a depășit pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul psihologic de 200 de euro, conform datelor Comisiei Europene.

Dacă vorbim despre medie UE, prețul a ajuns în orima săptămâna a acestui an la 1,933 euro kilogramul, cu 41,8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Citește și Modelul de business al producătorilor de carne de porc în criză: profit mai mare pe bucată pentru a compensa volumele mai mici

Prețul cărnii de porc din România crește în principal din cauza pestei porcine africane care a lovit atât local, cât mai ales statele asiatice, cele mai mari consumatoare și producătoare de de porc din lume. Conform datelor Comisiei Europene, producția de carne de porc a Chinei va scădea la finele lui 2020 cu 35% față de 2018, ceea ce va însemna o dublare a necesarului de carne de import pentru aceste piețe. Or, având în vedere producția europeană, și ea în ușoară scădere, necesarul de carne din Asia nu va putea fi acoperit din importuri, ceea ce înseamnă un deficit pe piața și implicit o presiune pe preț.

Piața este bulversată de pesta porcină din Asia

Conform datelor din luna octombrie 2019, carnea de porc a înregistrat cele mai mari creșteri valorice la exportul din UE către  țări terțe, respectiv plus 28%, reprezentând un plus de de 1,37 miliarde de euro față de anul anterior. Cantitativ, exporturile au crescut cu 82%.

În ceea ce privește producția, până în luna octombrie 2019, cantitatea de carne disponibilă din producția internă a fost de 283.000 de tone, față de 296.000 de tone în perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...