România are cel mai mic efectiv de porci din ultimii nouă ani. Prețul cărnii tot crește

România avea la finele anului trecut doar 3,4 milioane de porci, cel mai mic număr din 2013 încoace. Numai în ultimii 2 ani, efectivele au scăzut cu câte 5%. Trendul se vede în cantitățile de carne puse pe piață, dar și asupra prețurilor care au crescut cu peste 21% față de perioada similară a anului trecut.
Alina Stanciu - lun, 03 apr. 2023, 22:19
România are cel mai mic efectiv de porci din ultimii nouă ani. Prețul cărnii tot crește

România, o țară cu tradiție în creșterea porcilor, raportează o scădere constantă a numărului de efective, astfel că, la finalul anului trecut, mai erau doar 3,4 milioane de capete, cu 5,8% mai puține decât cu un an în urmă, arată ultimele date provizorii ale Eurostat.

Este cel mai mic nivel din 2013 încoace, în condițiile în care în urmă cu nouă ani în România erau peste 5,1 milioane de porci. Numai în 2017 când a apărut  primul focar de pestă porcină în România, numărul efectivelor s-a diminuat cu 6,4% față de 4,4% cu cât au scăzut efectivele în 2016 față de 2015. Practic, din 2017 și până în 2022 numprul de efective s-a diminuat cu aproximativ 1 milion de capete.

Trendul pe care s-a înscris efectivul de animale se reflectă și în cantitatea de marfă din piață, astfel că România este a doua țară din UE în ceea ce privește scăderea cantității abatorizate.

Scăderi ale efectivelor în toată Europa

La nivelul UE,  în noiembrie/decembrie 2022, existau 134 de milioane de porci cu 5% mai puțini față de 2021.  Peste jumătate din scăderea efectivelor din UE se datorează situației din Germania, al doilea cel mai mare producător al UE,  și Danemarca, al patrulea producător al UE,  care au pierdut 10% (2,4 milioane de capete)  și respectiv 12% din efective (1,6 milioane de capete)

Mai exact, scăderea din  Germania a fost egală cu 33% din reducerea totală din UE în timp ce scăderea înregistrată de Danemarca a fost egală cu 22% din reducerea totală din UE. Bulgaria și Malta (ambele -26%) au înregistrat cele mai mari scăderi relative.

Scăderile au făcut parte dintr-o tendință generală. Toți membrii UE cu mai mult de trei milioane de porci au raportat scăderi. Au fost și două excepții: Italia (+330 mii de capete, +4% față de 2021) și Suedia (+50 mii de capete, +3%).

În ultimul deceniu, efectivele de animale au scăzut pentru toate speciile. Populația de caprine a înregistrat cea mai accentuată scădere în această perioadă (-9 puncte de indice în 2022 față de 2012). Până în 2020, populația de porci a fost o excepție de la această tendință. Însă de atunci s-au raportat  scăderi remarcabile în fiecare dintre ultimii doi ani.

Impactul asupra prețurilor

În momentul de față (date actualizate la 23 martie), din datele Comisiei Europene reiese că prețul carcasei de 100 de kg de porc ajunge la o medie de 234,2 euro. Este cu  5,1% mai mare față de luna precedentă și cu 31,2% peste perioada similară a lui 2021. La carcasa tip S, prețul este de 235,8 euro 100 de kilograme cu 31,4% peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

În România, carcasa de 100 de kg de carne de porc categoria S se vindea la poarta fermei cu 233,9 euro, fiind cu 13,8% mai scumpă decât luna anterioară și cu  și 21,5% peste nivelul anului trecut. Prețul a scăzut însă cu 1% raportat la ultima săptămână.

Spre comparație, în Franța carnea este cu 52,8% mai scumpă decât în anii anteriori, iar în Suedia cu 16,8%.

În ultimul deceniu, efectivele de animale au scăzut pentru toate speciile. Populația de caprine a înregistrat cea mai accentuată scădere în această perioadă (-9 puncte de indice în 2022 față de 2012). Până în 2020, populația de porci a fost o excepție de la această tendință; cu toate acestea, de atunci a ajuns din urmă cu restul speciilor, cu scăderi remarcabile în fiecare dintre ultimii doi ani.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...