Avem deja fabrici în România care produc componente pentru industria eoliană, numărul lor poate crește dacă Guvernul nu mai face greșelile din trecut – Giles Dickson, Wind Europe

În România se produc deja componente pentru industria eoliană, iar dacă Guvernul se va ține de planurile anunțate în materie de sprijn a instalărilor de noi parcuri eoliene și nu va mai face greșelile din trecut, producția locală de echipamente va crește, la fel și numărul angajaților în această industrie, este de păre Giles Dickson, CEO al Wind Europe, asociația industriei eoliene din Europa.
Mihai Nicuţ - joi, 21 sept. 2023, 22:37
Avem deja fabrici în România care produc componente pentru industria eoliană, numărul lor poate crește dacă Guvernul nu mai face greșelile din trecut - Giles Dickson, Wind Europe

“Energia eoliană ar trebui să furnizeze 43% din consumul de energie electrică al Europei până în 2030 – în creștere de la 17% în prezent. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să construim 28 GW de noi parcuri eoliene în fiecare an.

România contribuie la producerea energiei din surse eoliene cu capacități de 3 GW. Parcurile eoliene au acoperit 12% din cererea de energie electrică a țării anul trecut. Și, deși a existat un impas în piață câțiva ani, dezvoltarea proiectelor a fost reluată. Guvernul intenționează să avanseze cu licitațiile folosind contracte pentru diferență. Autoritățile lucrează la un cadru juridic și pentru energia eoliană offshore. Iar Guvernul intenționează să ridice ținta de energie electrică din surse regeneraile pentru 2030 de la 30,7% în actualul Plan Național privind Energia și Clima la o valoare între 34% și 38%. Cu peste 1,6 GW de proiecte noi în curs de implementare până în 2027, țara se îndreaptă în direcția cea bună. Așadar, vestea bună este că România este pe drumul cel bun”, a afirmat șeful organizației Wind Europe, care reprezintă industria eoliană din Europa, Giles Dickson, în Codul de bune practice pentru energia regenerabilă, a cărui a doua ediție a fost lansată ieri.

Oficialul Wind Europe, aociație care grupează peste 500 de membri (producători de turbine și echipamente, dezvoltatori de proiecte, companii energetice, instituții financiare etc.) arată că în România se produc deja componente pentru industria eoliană, și poate crește numărul fabricilor de la noi din țară, dacă Guvernul va încuraja amplasarea de noi parcuri eoliene. În acest sens, Dickens a dat exemplul pozitiv al Poloniei, unde apar noi capacități industriale în acest sector, pe fondul programului foarte ambițios de instalare de noi capaități eoliene, dar și exemplele negative ale Ungariei și Bulgariei unde, cum utilizarea energiei eoliene este încă la scară redusă, nici industria nu se dezvoltă. Dickens spune că actuala politică a UE poate favoriza apariția de noi capacități industriale inclusiv în România, dar avertizează Guvernul să nu mai facă greșelile din trecut.

eolian“În afară de aportul energiei verzi în sistem, energia eoliană contribuie la economie și în alte moduri. Fiecare turbină nouă generează o activitate economică de 13 milioane de euro. Iar industria are un potențial ridicat în ceea ce privește forța de muncă.

Avem deja fabrici în toată țara care produc sisteme de rulmenți, generatoare, sisteme de control, reductoare și multe altele. Dar există potențial pentru o producție sporită și pentru mai multe locuri de muncă. Inițiative precum recalificarea minerilor din Valea Jiului pentru a lucra în industria eoliană sunt, prin urmare, de apreciat.

Comisia Europeană dorește, de asemenea, să se asigure că turbinele eoliene din viitor sunt produse în Europa. La începutul acestui an, oficialii au propus Net Zero Industry Act (NZIA), care urmărește să sprijine investițiile în capacități de producție destinate tehnologiei cu „emisii zero” în Europa. Și au relaxat ghidurile privind ajutoarele de stat pentru investițiile naționale în producția de tehnologii curate”, spune Dickens.

“Aceasta este o situație temporară care le dă însă guvernelor posibilitatea să sprijine investițiile CAPEX în lanțurile lor naționale de aprovizionare cu tehnologii. România poate beneficia de acest lucru și poate extinde ceea ce există acum. Aproape toate parcurile eoliene pe care Europa le-a construit până în prezent utilizează turbine fabricate în Europa. Dar trebuie să depunem eforturi pentru a extinde lanțul de aprovizionare existent și pentru a ne atinge obiectivele. Unele țări din Europa Centrală și de Est au creat deja un flux constant de locuri de muncă prin dezvoltarea industriei eoliene. Polonia, de exemplu, a început recent dezvoltarea primelor parcuri eoliene offshore. Industria a ținut pasul cu noile dezvoltări: Vestas construiește acum o nouă fabrică de nacele pe coasta poloneză, creând 700 de locuri de muncă. Sprijinul autorităților publice i-a dat un impuls imens companiei Vestas pentru a construi o fabrică aici. Dezvoltatorul polonez Orlen va construi, de asemenea, un port pentru centrale eoliene offshore. Țara vecină, Ungaria, pe de altă parte, nu are obiective ambițioase privind energia eoliană. Nu construiește parcuri eoliene și, ca urmare, nu are o industrie eoliană în țară. Bulgaria se află într-o situație similară. Nu are o capacitate mare de energie regenerabilă și, prin urmare, nici un lanț mare de aprovizionare. Căci lanțul de aprovizionare se dezvoltă acolo unde se construiesc multe parcuri eoliene.

Autoritățile din România nu pot face aceleași greșeli pe care le-au făcut în trecut. Introducerea plafonului pentru prețul electricității a fost o mare eroare, un factor toxic pentru climatul investițional. Aceasta a generat neîncredere și a subminat capacitatea financiară a companiilor de a investi în proiecte noi.

Extinderea rețelei va fi, de asemenea, o provocare majoră. Transelectrica trebuie să adopte o abordare flexibilă în ceea ce privește acordarea autorizațiilor de racordare la rețea, astfel încât noile parcuri eoliene să poată alimenta rețeaua cu mai multă energie electrică verde. Și, deși autorizarea este relativ rapidă în România în comparație cu alte țări, este, de asemenea, esențial ca principiile din noua Directivă privind energia regenerabilă să fie implementate și transpuse la nivel local cât mai curând posibil pentru o extindere rapidă. Dacă România reușește, veți beneficia de mai multă energie eoliană și de mai multe oportunități”, mai afirmă șeful Wind Europe.

Citește și:

88 și 91 de euro/MWh, prețul maxim de exercitare impus de stat la licitațiile pentru regenerabile prin CfD – surse. Se vor face cei 5.000 MW noi la care speră Guvernul?

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...