Preţul petrolului face victime printre milionarii români: averea lui Gabriel Comănescu intră la apă, după pierderi de 300 mil. lei în 2016

Pentru prima dată în istoria funcţionării sale, Grup Servicii Petroliere (GSP SA), perla coroanei imperiului deţinut de Gabriel Valentin Comănescu, raportează doi ani la rând de pierderi consistente. Cu activitatea legată direct de evoluţia preţului petrolului, GSP a mers în sincope în ultimii opt ani, pierderea netă raportată la Ministerul Finanţelor ridicându-se în 2016 la 287,16 milioane de lei. Şi celelalte companii din grup au înregistrat pierderi.  
Gabriela Ţinteanu - lun, 24 iul. 2017, 20:30
Preţul petrolului face victime printre milionarii români: averea lui Gabriel Comănescu intră la apă, după pierderi de 300 mil. lei în 2016

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Grup Servicii Petroliere a raportat pierderi de 287,16 milioane de lei la o cifră de afacerei de 124,86 milioane de lei în 2016. Este cel de-al doilea an în care compania plasată cândva în top Deloitte 500 cele mai mari companii din Europa Centrală înregistrează pierderi. În 2015, GSP SA a înregistrat pierderi nete de 185,52 milioane de lei. Vârful pierderilor înregistrate de societate a fost anul 2011, cu 307,31 milioane de lei.

Din 2008, când profitul net era de 177,30 milioane de lei şi până la pierderile din 2016, numărul angajaţilor companiei s-a înjumătăţit, de la 466 la 206 în 2016, potrivit termene.ro. Cu toate acestea, datoriile către bugetul de stat sunt zero la ora actuală (în iulie 2017), datoriile istorice ale companiei fiind eşalonate în baza unor convenţii încheiate cu Ministerul Finanţelor.

De fapt, fluctuaţiile profit/pierdere ale companiei GSP SA au fost în strânsă legătură cu evoluţia preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale, contractele GSP fiind încheiate în funcţie de aşteptările de creştere sau scădere a preţului petrolului ale marilor coloşi internaţionali de pe piaţa extracţiei offshore.

Astfel, în 2009, când au fost înregistrate cele mai mici cotaţii ale preţului pe baril, profitul GSP a scăzut de 6,3 ori. În 2011, când preţul petrolului a căzut din nou sub 100 de dolari, iar aşteptările au fost doar pe scădere şi investiţiile în extracţia de petrol au scăzut masiv, GSP a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii opt ani. În anii în care preţul barilului dădea semne de revenire şi sentimentul investitorilor creştea şi compania românească înregistra profit. În ultimii doi ani, preţul barilului de petrol Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, s-a stabilizat sub 60 de dolari, mare parte din timp cotaţiile fiind sub 50 de dolari. Graficele de mai jos sunt dealtfel elocvente.

Evoluţia preţului petrolului din 2008 până în prezent

 

Indicatori financiari Grup Servicii Petroliere

Sursa: termene.ro

Grup Servicii Petroliere a încheiat ultimele două contracte mari în 2013, în valoare de circa 37 milioane de dolari, cu ExxonMobil Exploration and Production România. Două contracte de valori mai mici, sub 10 milioane de dolari fiecare, având ca beneficiari Statoil şi Numhyd, au fost încheiate abia la mijlocul anului 2016. De asemenea, în aprilie 2017 GSP SA a semnat un contract nou cu Black Sea Oil & Gas, deținută integral de Carlyle International Energy Partners, pentru forarea a două sonde de explorare offshore, situate în perimetrul XV Midia din sectorul românesc al Mării Negre. Valoarea contractului este însă confidenţială. Toate aceste contracte vor schimba probabil indicatorii financiari ai companiei pe 2017.

GSP este membru al GSP Holding, un furnizor de servicii integrate pentru industria de petrol și gaze care oferă servicii în domenii precum: foraj, construcții marine, shipping, aviație, șantiere navale, proiectare, logistică, catering, instruire, desfășurând operațiuni în întreaga lume. GSP are sucursale la Rotterdam, Singapore, Dubai, Moscova, Mexic, Tunisia, Valetta, Limassol, Istanbul și Milano.

Celelalte societăţi deţinute de Gabriel Comănescu sunt grupate în jurul Upetrom, companie care are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de puţin peste 29 de milioane de lei (aprox. 6,5 milioane de euro), dar a înregistrat pierderi de 19,3 milioane de euro (aprox. 4,3 milioane de euro). De asemenea, omul de afaceri constănţean are şi afaceri în turism: hotelul Vega de cinci stele din Mamaia şi Casa cu Lei din Constanţa, cu pierderi de circa 3 milioane de lei la nivelul lui 2016. Totuşi Upetrom Grup Management a raportat profit de 1,1 milioane de lei.

În condiţiile scăderii business-ului, a condiţiilor internationale şi chiar a metodelor de evaluare practicate de băncile comerciale (suplimentarea în 2016 cu 12 milioane de dolari a unui credit mai vechi a fost posibilă prin girarea a două platforme de foraj), averea magnatului constănţean se ridică undeva la suma de 150 de milioane de euro-180 de milioane de euro, în condiţiile în care valoarea business-ului deţinut de Comănescu este dată în mare parte de valoarea activelor (în cazul său a platformelor de foraj) şi a contractelor aflate în derulare.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...