Averea lui Putin: 20 de palate, 43 de avioane, 15 elicoptere şi patru nave

Un lider al opoziţiei ruse, Boris Nemţov, îl acuză într-un raport pe preşedintele Vladimir Putin că se agaţă de putere cu scopul de a-şi menţine stilul de viaţă luxos care include palate, iahturi şi o colecţie de ceasuri de marcă, acuzaţii foarte comentate marţi în blogosferă.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 16:31
Averea lui Putin: 20 de palate, 43 de avioane, 15 elicoptere şi patru nave

În acest document, realizat în colaborare cu opozantul Leonid Martâniuk şi intitulat „Viaţa unui sclav la galere (cu palate, iahturi, autoturisme, avioane şi alte accesorii)”, autorii afirmă că Putin minte alegătorii, declarând un venit de o valoare mai mică de patru milioane de ruble (aproximativ 100.000 de euro).

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin Dmitri Peskov a respins aceste acuzaţii miercuri, prin intermediul cotidianului Kommersant, afirmând că „toată acestea sunt proprietatea statului şi Putin le foloseşte în calitate de preşedinte”.

Acest raport nu a obţinut o susţinere unanimă nici măcar în rândul simpatizanţilor opoziţiei, unii apreciind că documentul confundă proprietatea statului şi bunurile personale ale lui Putin.

„Mi-ar plăcea să ştiu cum crede Boris Nemţov că trebuie să trăiască un şef de stat şi dacă doreşte să scrie şi despre bunurile aflate la dispoziţia liderilor american şi britanic”, reacţionează Pavel pe site-ul săptămânalului rus The New Times, foarte critic la adresa Kremlinului, care a publicat raportul.

Revenit la Kremlin în mai pentru un al treilea mandat de preşedinte, după cele din perioada 2000-2008 şi un mandat de patru ani ca premier, „Putin, a cărui popularitate scade, se agaţă disperat de putere”, în principal din cauza „bogăţei şi a luxului cu care s-a obişnuit şi la care nu vrea cu niciun preţ să renunţe”, scrie Boris Nemţov.

„Stilul său de viaţă este comparabil celui al monarhilor ţărilor din Golf şi oligarhilor”, se arată în continuare în raport, însoţit de numeroase fotografii.

Potrivit autorilor raportului, Putin dispune de „20 de palate, vile şi reşedinţe”, precum şi 43 de avioane şi 15 elicoptere al căror „cost total se apropie de miliarde de dolari”.

„Mini-flota” preşedintelui cuprinde „patru nave de lux” a căror valoare este estimată la suma de trei miliarde de ruble (aproximativ 74 milioane de euro), iar colecţia sa de ceasuri este evaluată la o valoare totală de peste peste 500.000 de euro, conform raportului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...