Românii au adus bani noi în fondurile mutuale, care au depăşit 9 miliarde de lei. Cu ce randamente

Activele nete ale celor 63 de fonduri de investiţii mutuale au depăşit luna trecută pragul de 9 miliarde de lei (2 miliarde de euro), potrivit raportului emis astăzi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). 2013 începe bine pentru fondurile mutuale, care au atras 235 de milioane de lei subscrieri nete în ianuarie.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 feb. 2013, 14:11
Românii au adus bani noi în fondurile mutuale, care au depăşit 9 miliarde de lei. Cu ce randamente

Luna trecută este cea mai bună lună din ultimele 12, potrivit rapoartelor AAF.

Administratorii de fonduri explică recordul prin scăderea dobânzilor, sumele mari care le au la dispoziţie permiţându-le să negocieze cu băncile.

Subscrierile nete rezultă din diferenţa dintre banii noi plasaţi în fonduri şi retrageri.

Peste 100.000 de investitori au concentrate mai mult de 3,8 miliarde de lei într-un singur fond, BCR Obligaţiuni, administrat de lidera de piaţă Erste Asset Management România.

Erste Asset Management România are o cotă de peste 23% din piaţa locală a investiţiilor administrate, inclusiv societăţile de investiţii financiare (SIF) şi administratorii fondurilor străine vândute. Înaintea acestora, pe locul 2 se clasează Raiffeisen Asset Management.

Cele mai mari randamente pe ultimele 12 le-au obţinut fondurile mutuale care investesc în portofolii similare în proporţii de circa 90% cu cele ale indicilor bursieri. În topul randamentelor nu sunt incluse şi SIF-urile şi nici fondurile vândute în România de firme de administrare străine.

Investitorii în fondul Certinvest BET FI Index au câştigat cel mai mult, fondul având cel mai un randament de 28,6 %, la 31 ianuarie. Fondul investeşte în acţiunile SIF şi ale Fondului Proprietatea (FP), aproape în aceleaşi proporţii cu cele în care aceste acţiuni intră în coşul indicelui BET Fi, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest este administrat de cea mai mare firmă românească independentă de un grup financiar şi are o cotă de piaţă de 1% pe o piaţă de 17 miliarde de lei inclusiv  în România şi SIF-urile.

Fondul BT Index Romania ROTX, administrat de filiala de specialitate a Băncii Transilvania a obţinut un randament de aproape 18% imitând portofoliul indicelui ROTX, construit de Bursa din Viena cu acţiunile de la BVB.

În top urmează fondul Certinvest XT Index, care are un randament peste 17%. Fondul reproduce portofoliul indicelui  BET XT, care face media ponderată a variaţiilor celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP.

Toate cele trei fonduri sunt fonduri cu grad mare de risc de piaţă (de evoluţie a preţurilor), pentru că au plasamente mai ales în acţiuni la Bursă.

BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de pe piaţă are un randament de 7,5%, superior cu 1% ratei medii de dobândă la depozitele bancare pe un an.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...