Avertisment AIE: Setea de combustibili fosili ameninţă încă obiectivele climatice

Lumea se schimbă pe fondul unui salt "fenomenal" în domeniul energiei curate, a subliniat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), potrivit căreia cererea de combustibili fosili rămâne totuşi încă "prea mare" pentru a îndeplini obiectivele climatice globale, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 25 oct. 2023, 08:44
Avertisment AIE: Setea de combustibili fosili ameninţă încă obiectivele climatice

„În starea actuală, cererea de combustibili fosili ar trebui să rămână mult prea mare” pentru a limita creşterea temperaturilor la 1,5°C în comparaţie cu epoca preindustrială, avertizează AIE în raportul său anual publicat cu o lună înainte de conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28).

„În pofida creşterii impresionante a energiei curate” determinată de politicile actuale, emisiile de gaze cu efect de seră ar rămâne „suficient de importante” pentru a determina o creştere a temperaturilor medii cu aproximativ 2,4° în cursul acestui secol.

Cu toate acestea, „înclinarea curbei emisiilor” pentru a limita încălzirea la 1,5°C rămâne „posibilă”, chiar dacă modalitatea de a realiza acest obiectiv se anunţă a fi „foarte dificilă”, insistă agenţia, în apropierea COP28 prevăzută să se desfăşoare între 30 noiembrie şi 12 decembrie la Dubai, unde se aşteaptă dezbateri aprinse cu privire la viitorul combustibililor fosili.

„Tranziţia la energia curată este în desfăşurare în întreaga lume şi este inevitabilă. Nu este vorba despre ‘dacă’, este doar o chestiune de ‘când’ – şi cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru toată lumea”, a declarat directorul AIE Fatih Birol, comentând acest raport, o proiecţie a lumii energetice în 2030.

Până acum, AIE estimează că ar trebui să existe de zece ori mai multe vehicule electrice pe drumuri decât în prezent şi că ponderea surselor regenerabile în contextul electric global se va apropia de 50% (faţă de 30% în prezent).

Din 2020, investiţiile în energie curată au crescut cu 40%. Dar „sunt necesare politici mai puternice”, avertizează AIE, care recomandă triplarea capacităţii de energie regenerabilă până în 2030, reducerea cu 75% a emisiilor de metan din activităţile de petrol şi gaze sau chiar oprirea proiectelor de centrale electrice pe cărbune.

„Având în vedere tensiunile şi volatilitatea care caracterizează astăzi pieţele tradiţionale din domeniul energiei, afirmaţiile că petrolul şi gazele reprezintă alegeri sigure pentru întreaga lume sunt nefondate”, avertizează Fatih Birol.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cartelul exportatorilor de petrol, a declarat recent că lumea va mai avea nevoie de combustibili fosili încă mulţi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Din lipsă de petroliere, Rusia exportă produse petroliere cu barjele fluviale, inclusiv spre Constanţa
Din lipsă de petroliere, Rusia exportă produse petroliere cu barjele fluviale, inclusiv spre Constanţa
Rusia a exportat anul trecut peste 700.000 de tone de produse petroliere din portul Novorossiisk, de la Marea Neagră, utilizând barje fluviale, din lipsă de tancuri petroliere mari, ca urmare a......
Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seara – ANPM
Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seara – ANPM
 O masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României până vineri seara, ceea ce ar putea determina ...
Ministerul Finanţelor a început anul trecut analiza impozitării progresive. Anul acesta va fi „pace fiscală”  – secretar de stat
Ministerul Finanţelor a început anul trecut analiza impozitării progresive. Anul acesta va fi „pace fiscală” ...
Ministerul Finanţelor (MF) a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia este şi una ...
Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia
Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia
Polonia nu exclude introducerea unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia, a declarat joi premierul ...