Avertisment AIE: Setea de combustibili fosili ameninţă încă obiectivele climatice

Lumea se schimbă pe fondul unui salt "fenomenal" în domeniul energiei curate, a subliniat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), potrivit căreia cererea de combustibili fosili rămâne totuşi încă "prea mare" pentru a îndeplini obiectivele climatice globale, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 25 oct. 2023, 08:44
Avertisment AIE: Setea de combustibili fosili ameninţă încă obiectivele climatice

„În starea actuală, cererea de combustibili fosili ar trebui să rămână mult prea mare” pentru a limita creşterea temperaturilor la 1,5°C în comparaţie cu epoca preindustrială, avertizează AIE în raportul său anual publicat cu o lună înainte de conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28).

„În pofida creşterii impresionante a energiei curate” determinată de politicile actuale, emisiile de gaze cu efect de seră ar rămâne „suficient de importante” pentru a determina o creştere a temperaturilor medii cu aproximativ 2,4° în cursul acestui secol.

Cu toate acestea, „înclinarea curbei emisiilor” pentru a limita încălzirea la 1,5°C rămâne „posibilă”, chiar dacă modalitatea de a realiza acest obiectiv se anunţă a fi „foarte dificilă”, insistă agenţia, în apropierea COP28 prevăzută să se desfăşoare între 30 noiembrie şi 12 decembrie la Dubai, unde se aşteaptă dezbateri aprinse cu privire la viitorul combustibililor fosili.

„Tranziţia la energia curată este în desfăşurare în întreaga lume şi este inevitabilă. Nu este vorba despre ‘dacă’, este doar o chestiune de ‘când’ – şi cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru toată lumea”, a declarat directorul AIE Fatih Birol, comentând acest raport, o proiecţie a lumii energetice în 2030.

Până acum, AIE estimează că ar trebui să existe de zece ori mai multe vehicule electrice pe drumuri decât în prezent şi că ponderea surselor regenerabile în contextul electric global se va apropia de 50% (faţă de 30% în prezent).

Din 2020, investiţiile în energie curată au crescut cu 40%. Dar „sunt necesare politici mai puternice”, avertizează AIE, care recomandă triplarea capacităţii de energie regenerabilă până în 2030, reducerea cu 75% a emisiilor de metan din activităţile de petrol şi gaze sau chiar oprirea proiectelor de centrale electrice pe cărbune.

„Având în vedere tensiunile şi volatilitatea care caracterizează astăzi pieţele tradiţionale din domeniul energiei, afirmaţiile că petrolul şi gazele reprezintă alegeri sigure pentru întreaga lume sunt nefondate”, avertizează Fatih Birol.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cartelul exportatorilor de petrol, a declarat recent că lumea va mai avea nevoie de combustibili fosili încă mulţi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...