Avertisment de la Google: Milioane de telefoane Android vin cu malware-uri periculoase preinstalate

Milioane de smartphone-uri cu Android sunt achiziționate cu programe malware periculoase instalate din fabrică, potrivit echipei de cercetare a securității de la Google.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2019, 14:52
Avertisment de la Google: Milioane de telefoane Android vin cu malware-uri periculoase preinstalate

Echipa de la Google a descoperit că peste 7,4 milioane de gadgeturi Android conțineau programe malware preinstalate capabile să descarce automat alte aplicații rău intenționate. Aceste programe sunt apoi utilizate de infractori pentru a comite fraude.

Cercetătoarea Maddie Stone a spus că atacatorii duc adesea în eroare consumatorii prin furnizarea de servicii legitime în avans, dar apoi ascund malware în aplicațiile pe care le oferă.

Amenințarea malware-ului preinstalat poate să nu fie o problemă atât de mare pentru partenerii Android mai mari, cum ar fi Samsung sau LG. Cu toate acestea, este posibil ca situaţia să fie diferită în cazul companiilor mai mici care oferă smartphone-uri pentru bugete reduse. Acești producători tind să se bazeze pe un software terț neprobat pentru a ajuta la reducerea costurilor de producție, ceea ce adesea lasă produsele lor mai vulnerabile în faţa atacurilor de securitate cibernetică.

Un program care prezintă cel mai mult risc de atac malware este Proiectul Android Open-Source (AOSP), care este considerat versiunea mai accesibilă a sistemului de operare Android.

Stone a declarat că infractorii profită de lanțul de aprovizionare pentru a lansa atacul. În loc să convingă mii de utilizatori să își descarce aplicațiile rău intenționate, atacatorii trebuie doar să convingă un producător de smartphone-uri să includă programele malware în oferta sa.

Echipa Google nu a menționat mărcile specifice de smartphone-uri care conțin malware preinstalat. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că peste 200 de producători nu au trecut testarea. Aceste companii ofereau produse care erau vulnerabile la un atac la distanță cu malware.

Stone și colegii ei au descoperit două campanii malware importante legate de aplicațiile preinstalate în ultimii trei ani. Acestea sunt Chamois și Triada.

Chamois generează diverse arome de fraudă publicitară, instalează aplicații de fundal, descarcă plug-in-uri și chiar poate trimite mesaje text. S-a constatat că Chamois a fost instalat pe 7,4 milioane de dispozitive. Triada este o variantă mai veche de malware, una care afișează și reclame și instalează aplicații.

Te-ar mai putea interesa și
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP....
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 ...