Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă

Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea lanţurilor de aprovizionare, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - mar, 16 aug. 2022, 14:45
Avertisment din Germania - Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă

„Seceta persistentă şi nivelul scăzut al râurilor ameninţă securitatea aprovizionării industriei. Companiile se pregătesc pentru ce este mai rău. Situaţia economică, deja tensionată, devine şi mai gravă”, se arată într-un comunicat al patronatului german, scrie Agerpres.

Vasele de pe arterele fluviale, dacă navighează, o fac cu o încărcătură scăzută.

Transferul încărcăturii care în mod normal se transportă pe cale fluvială către şosele şi pe calea ferată este în prezent dificilă din diferite motive, printre care lipsa de şoferi şi pandemia.

„Este o problemă de timp ca fabricile din industria chimică sau siderurgică să trebuiască să fie deconectate, deoarece uleiurile minerale şi materialele de construcţii nu ajung la destinaţie sau pentru că anumite transporturi grele nu se pot realiza”, avertizează BDI.

Consecinţa va fi reducerea aprovizionării, a producţiei şi a zilei de lucru în anumite sectoare, semnalează patronatul german.

Nivelul scăzut al râurilor poate, de asemenea, agrava problemele de furnizare a energiei, deoarece deficienţele din transport vor afecta planurile Guvernului de a creşte, temporar, utilizarea cărbunelui.

Comunicatul avertizează că perioadele de secetă, precum cea actuală, în viitor nu vor fi excepţie de la regulă, motiv pentru care este nevoie de crearea unui sistem care să permită o reacţie din timp la problemele care apar în transportul fluvial.

Seceta din Germania a făcut ca nivelul unor râuri să scadă la minime istorice.

În cazul Rinului, nivelul scăzut al debitului generează deja perturbări în navigaţie. Pe Weser unele feriboturi au încetat să mai funcţioneze şi pe Elba navigaţia a fost întreruptă complet.

Există temeri că în următoarele săptămâni va trebui, de asemenea, întreruptă navigaţia Rin, principala arteră de transport fluvial al ţării, şi care este utilizată de numeroase companii pentru transportul de mărfuri, mai scrie EFE.

În afară de problemele pentru transportul fluvial, nivelul scăzut al râurilor şi creşterea temperaturii apei pot avea şi consecinţe ecologice, potrivit experţilor.

„Este puţină apă în Rin din cauza secetei. În plus, temperatura apei este ridicată şi combinaţia celor doi factori duce la ceva toxic pentru vieţuitoarele din Rin”, a declarat expertul în probleme climatice Karsten Brandt pentru revista „Der Spiegel”.

Potrivit acestuia, ce se întâmplă este ceea ce au anunţat de mai mulţi ani scenariile privind schimbările climatice, deşi, în timp, s-a sperat ca Germania şi Europa Centrală să fie mai puţin afectate.

Te-ar mai putea interesa și
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
Compania de tehnologie şi transformare digitală R Systems vrea să angajeze peste 50 de specialiști IT în România până la sfâşitul anului 2022. Planurile de recrutare vizează atragerea de......
ANPC a amendat Auchan cu 750.000 de lei. 14 magazine închise temporar – Ce nereguli s-au găsit
ANPC a amendat Auchan cu 750.000 de lei. 14 magazine închise temporar – Ce nereguli s-au găsit
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de controale în ultima luna, pentru a ...
Italia înrăutăţeşte previziunile privind evoluţia economiei în 2023, dar estimează o îmbunătăţire a finanţelor publice
Italia înrăutăţeşte previziunile privind evoluţia economiei în 2023, dar estimează o îmbunătăţire a finanţelor publice
Guvernul premierului italian Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit miercuri previziunile privind creşterea ...
Comisia Europeană avertizează statele UE că o plafonare a preţului la gaze implică anumite riscuri
Comisia Europeană avertizează statele UE că o plafonare a preţului la gaze implică anumite riscuri
Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea ...