Avertisment dur al şefului AIEA privind centrala nucleară de la Zaporojie: „Suntem pe muchie de cuţit”

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi că "siguranţa" centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este "pe muchie de cuţit", după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează France Presse.
AGERPRES - vin, 14 apr. 2023, 10:00
Avertisment dur al şefului AIEA privind centrala nucleară de la Zaporojie:

„Dacă nu acţionăm acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai târziu, cu consecinţe potenţial grave asupra sănătăţii umane şi mediului înconjurător”, a avertizat Grossi într-un comunicat difuzat la Viena, unde se află sediul AIEA.

„Suntem pe muchie de cuţit în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea nucleare la centrala din Zaporojie”, cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a adăugat el, reiterând temerile deja exprimate în mai multe rânduri de organizaţia sa.

Două explozii de mine terestre s-au produs în afara gardului care înconjoară uzina, prima în 8 aprilie, iar cealaltă patru zile mai târziu, potrivit comunicatului.

Nu se ştie pentru moment ce a declanşat exploziile, a subliniat Grossi, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalţi responsabili ruşi la Kaliningrad (vestul Rusiei). El se deplasase cu puţin timp înainte la centrala din Zaporojie, pentru a doua oară de la începutul războiului în Ucraina.

Directorul AIEA a avertizat joi, între altele, că uzina – unde se află şase reactoare nucleare – continuă să depindă de o singură linie electrică încă funcţională, ceea ce constituie „un risc major pentru siguranţa şi securitatea nucleară”.

O linie electrică de urgenţă avariată la 1 martie nu a fost încă reparată, şi-a exprimat regretul AIEA, agenţie a ONU.

AIEA subliniază de asemenea că situaţia personalului în această centrală rămâne „complexă şi dificilă”, inclusiv din cauza penuriei de angajaţi.

Agenţia nucleară ucraineană Energoatom a comunicat joi despre explozia unei mine ruseşti lângă camera de control a unuia din reactoarele de la centrala Zaporojie, a transmis agenţia de presă Unian, citând un comunicat al Energoatom.

„Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară de la Zaporojie într-o bază militară, amplasând mine în jurul uzinei. Şi aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe”, avertizează Energoatom în comunicatul său postat peTelegram, în care indică faptul că o explozie a avut loc în apropierea camerei de control a reactorului IV.

„După cum au spus teroriştii nucleari înşişi, o mină a lor a explodat”, se arată în comunicatul citat.

Sunetul exploziei a fost auzit de angajaţii ucraineni care continuă să muncească la centrala nucleară din Zaporojie. Dar , potrivit Energoatom, ruşii „au încercat” să-i calmeze şi să acopere urmele deflagraţiei, astfel încât experţii AIEA prezenţi la faţa locului să nu vadă aceasta.

În pofida faptului că angajaţii ucraineni continuă să lucreze acolo, centrala de la Zaporojie se află sub controlul corporaţiei de stat ruse Rosatom.

După cum au relatat anterior media ucrainene şi internaţionale, armata rusă a desfăşurat nu numai soldaţi înarmaţi, ci şi echipamente militare pe teritoriul acestei centrale nucleare din sudul Ucrainei.

La sfârşitul lunii martie, după opt luni de negocieri fără rezultat, AIEA a renunţat la ideea creării unei zone demilitarizate în jurul centralei. Potrivit lui Rafael Grossi, agenţia caută acum o altă soluţie pentru a asigura siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, notează de televiziune pe internet Nastoiaşcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty şi Voice of America.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul care a lansat aplicația de traduceri DeepL, evaluat la 2 miliarde dolari după o rundă de finanţare de 300 mil. dolari
Startup-ul care a lansat aplicația de traduceri DeepL, evaluat la 2 miliarde dolari după o rundă de finanţare de 300 ...
DeepL, un startup german axat pe servicii de traducere bazate pe inteligență artificială, a anunțat miercuri o investiție de 300 de milioane de dolari, la o evaluare de 2 miliarde de dolari,......
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde ...
Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor ...
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, joi, operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică ...
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim ...