Fitch – Risc de intrare în incapacitate de plată pentru mai multe state emergente, în 2023

21 11. 2022
Fitch

În paralel, procesul de restructurare a datoriilor demarat de ţările din G20, care se derulează în prezent cu Zambia şi Etiopia, şi a fost finalizat în cazul Ciad-ului, s-a dovedit ineficient şi este puţin probabil ca lucrările să se îmbunătăţească anul viitor, adaugă Fitch, scrie scrie Agerpres.

Mai multe zeci de state emergente, în special cele mici şi riscante catalogate drept pieţe de frontieră, au văzut cum în 2022 costurile cu împrumuturile lor au explodat până la un nivel nesustenabil, pe măsură ce Rezerva Federală americană a demarat un ciclu de majorări de dobândă pentru a putea ţine sub control inflaţia accelerată, apărută în urma războiului din Ucraina şi a menţinerii restricţiilor anti-COVID în China.

Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în acest an, în timp ce alte state, inclusiv Egiptul, Tunisia şi Ghana, au cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

„Accesul la pieţele internaţionale de obligaţiuni va rămâne o provocare pentru statele emergente mici şi de frontieră, şi mai multe default-uri sunt probabile. La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în asigurarea de finanţare de urgenţă pentru statele emergente mici şi de frontieră”, a apreciat Fitch.

Agenţia de evaluare precizează că, pentru prima dată după 2018, o cotă mai mare de pieţe emergente au o perspectivă de rating „pozitivă” comparativ cu pieţele dezvoltate.

Cu toate acestea, 2022 a fost al doilea cel mai prost an când vine vorba de retrogradările unor pieţe emergente, a subliniat Fitch.

„Riscurile geopolitice rămân ridicate. Nu există încă o cale clară cu privire la reconcilierea dintre Rusia şi Ucraina, şi similar pentru relaţiile dintre China şi SUA. Lanţurile de aprovizionare pentru tranzacţiile bunuri transmit riscurile şi consecinţele acestor conflicte la nivel global”, susţine Fitch.