Avertisment NATO – Lunile care urmează vor fi dificile pentru Ucraina

"Lunile care urmează vor fi dificile" pentru Ucraina, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care această ţară sărbătoreşte eliberarea Herson, oraş-cheie din sudul ţării recucerit de la ruşi săptămâna trecută, relatează AFP şi Reuters.
AGERPRES - lun, 14 nov. 2022, 15:14
Avertisment NATO - Lunile care urmează vor fi dificile pentru Ucraina

Retragerea Rusiei din Herson „demonstrează incredibilul curaj al forţelor armate ucrainene”, dar „nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. (…) Ei încă deţin controlul asupra unor părţi mari din Ucraina. Ceea ce trebuie să facem este să întărim mâna Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă de la Haga, scrie Agerpres.

„Forţele armate ruse păstrează capacităţi importante precum şi un mare număr de soldaţi şi Rusia şi-a demonstrat voinţa de a-şi asuma pierderi importante”, a adăugat şeful NATO.

Armata rusă, în dificultate în teren, a lansat în ultimele săptămâni mai multe valuri de lovituri aeriene cu rachete şi drone kamikaze asupra infrastructurilor civile ucrainene, în special asupra reţelelor energetice.

„Lunile următoare vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric în această iarnă”, a mai spus secretarul general al NATO.

El a mai afirmat, cu acelaşi prilej, că Ucraina va decide ce termeni sunt acceptabili pentru negocieri care să ducă la încheierea războiului declanşat de Rusia.

„Ucraina trebuie să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili. Rolul nostru este să-i susţinem pe ei”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă alături de membri ai guvernului olandez.

Volodimir Zelenski a acuzat duminică seară forţele ruse că au comis „atrocităţi” la Herson, ca şi în alte regiuni eliberate anterior.

Stoltenberg a afirmat şi el că forţele armate ruse „au dat de asemenea dovadă de o brutalitate extremă”.

Hersonul a fost singurul mare oraş şi singurul centru regional care a căzut după invazia rusă declanşată la sfârşitul lui februarie. Retragerea forţată a trupelor Moscovei în faţa presiunii contraofensivei ucrainene a fost o lovitură pentru Vladimir Putin, care a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervişti luna trecută, scrie AFP.

Stoltenberg s-a întâlnit cu ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, şi cu ministrul apărării, Kajsa Ollongren, pentru a discuta despre contribuţia Ţărilor de Jos la NATO şi la războiul din Ucraina.

„Vine iarna… şi trebuie să păstrăm direcţia”, a declarat Kajsa Ollongren.

„Dacă Rusia încetează mâine să lupte, nu va mai exista război. Dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Revolut introduce funcționalitatea Staking, posibilitatea de a face un depozit în criptomonede, depozit remunerat cu 11,65% pe an
Revolut introduce funcționalitatea Staking, posibilitatea de a face un depozit în criptomonede, depozit remunerat cu 11,65% ...
Revolut continuă să își extindă portofoliul cripto cu nouă funcționalitate - Staking, care funcţionează ca un depozit în criptomonede remunerat cu dobândă anuală. Practic, utilizatorul......
Marea Britanie supune consultării crearea unei lire sterline digitale
Marea Britanie supune consultării crearea unei lire sterline digitale
Ministerul britanic al Economiei şi Banca Angliei au început o perioadă de consultări cu companiile şi cetăţenii, ...
Rusia a acceptat să vândă gaz lichefiat în rupii indiene
Rusia a acceptat să vândă gaz lichefiat în rupii indiene
Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate (LNG) din Rusia, a purtat discuții cu ma multe companii indiene, ...
Google anunță noi opțiuni și instrumente pentru protecția datelor personale
Google anunță noi opțiuni și instrumente pentru protecția datelor personale
Pentru a marca Ziua siguranței pe internet, Google anunță cele mai noi opțiuni și instrumente pe care utilizatorii le ...