1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Avertisment - Şeful IEA sfătuieşte guvernele să nu mizeze pe preţuri scăzute la petrol

Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să mizeze pe menţinerea preţului petrolului la un nivel scăzut atunci când îşi formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investiţiilor şi a diminuării producţiei americane, a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters.

26 oct, 2015 | Agerpres

Începând din luna iunie 2014 şi până în prezent preţul global al petrolului s-a înjumătăţit ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist în SUA precum şi a deciziei Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra cota de piaţă mai degrabă decât de a reduce producţia, scrie Agerpres.

'Ar fi o mare greşeală să legăm atenţia noastră faţă de securitatea petrolieră de traiectoria pe termen scurt a preţului ţiţeiului', a declarat Fatih Birol cu ocazia conferinţei Singapore International Energy Week. Potrivit lui Birol, dacă preţul petrolului se menţine la nivelul actual este posibil ca investiţiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce în 2015 au scăzut cu peste o cincime. 'Dacă acest lucru se va adeveri, ar fi pentru prima dată în ultimele două decenii când investiţiile petroliere au scăzut timp de doi ani consecutivi. Ar trebui să ne gândim la implicaţiile pe termen mediu şi lung ale acestei reduceri a investiţiilor', a avertizat Fatih Birol.

Directorul IEA a recunoscut că există în continuare pericolul ca riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu să afecteze livrările de petrol însă pe de altă parte eliminarea sancţiunilor impuse Iranului ar putea duce la majorarea producţiei cu 400.000-600.000 de barili pe zi în decurs de un an. În consecinţă, Birol a apreciat că livrările de petrol vor fi abundente cel puţin până la mijlocul lui 2016 iar IEA nu se aşteaptă la o revenire puternică a preţurile pe termen scurt.

Întrebat despre posibilitatea ca India sau China să se alăture IEA, Birol şi-a exprimat speranţa că delegaţi din ambele ţări vor fi prezenţi la reuniunea ministerială din 17-18 noiembrie de la Paris în calitate de invitaţi speciali 'ceea ce ar întări legăturile pe care le avem cu aceste ţări'.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO