Avertisment: Sute de medicamente cu preţ accesibil pot dispărea de pe piaţă

Sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă, întrucât autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice referitoare la modificarea taxei clawback, avertizează producătorii.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 13:17
Avertisment: Sute de medicamente cu preţ accesibil pot dispărea de pe piaţă

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au anunţat, marţi, că discuţiile cu Guvernul pentru revizuirea taxei clawback au eşuat, în contextul în care autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice.

„Nu mai putem participa la discuţii în care se aude o singură voce şi în care singurul interes este cel financiar, ignorându-se efectele economice şi sociale deosebit de grave pe care această taxă le produce. Cerem, încă o dată, implicarea personală a premierului Victor Ponta şi a ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, pentru deblocarea situaţiei”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

În contextul în care principalul argument al Guvernului pentru menţinerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, companiile membre APMGR au cerut celor două instituţii să se pronunţe public asupra menţinerii taxei clawback în forma actuală.

„Refuzăm să credem că FMI şi CE susţin o soluţie care duce în mod clar la limitarea accesului românilor la medicamente şi la distrugerea industriei farmaceutice locale”, a mai spus Mihai.

Producătorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, în ciuda faptului că au o contribuţie importantă la economia reală – în total, activităţile lor asigură 8.000 de locuri de muncă în România şi aduc o contribuţie însemnată la finanţele publice prin impozite directe şi indirecte, avertizează producătorii.

Intrarea în insolvenţă a acestor producători înseamnă sfârşitul industriei româneşti de medicamente, mai spun cei de la APMGR. „Pentru majoritatea producătorilor de medicamente generice, evitarea insolvenţei nu se va putea face decât prin re-evaluarea portofoliului de produse, renunţându-se la acele medicamente compensate care, din cauza nivelului taxei clawback, au ajuns sub pragul de rentabilitate”, a precizat sursa citată.

În acest context, APMGR a solicitat companiei de cercetări de piaţă CEGEDIM să identifice primele 100 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă ca urmare a aplicării taxei clawback în forma actuală.

Companiile membre APMGR continuă să susţină principiile care, în opinia lor, construiesc o taxă clawback sustenabilă de către industrie, respectiv acelea ca taxa trebuie să fie previzibilă şi plafonată la o valoare maximă realistă şi accesibilă producătorilor de medicamente generice. Totodată, producătorii vor ca utilizarea mecanismului clawback să aibă ca scop controlul creşterii disproporţionate a vânzărilor de medicamente, şi nu acoperirea unui deficit al bugetului public. În plus, aplicarea unei noi taxe clawback trebuie să se facă numai după o revizuire a calculului pentru primele două trimestre ale anului 2012, mai spun cei din APMGR.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...