Avioane de vânătoare americane asigură securitatea operațiunilor de evacuare din Kabul

Avioane de vânătoare americane au survolat joi capitala afgană Kabul pentru a asigura securitatea operaţiunii de evacuare, a anunţat Pentagonul, subliniind că a fost o misiune de supraveghere şi nu o demonstraţie de forţă, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
AGERPRES - joi, 19 aug. 2021, 21:35
Avioane de vânătoare americane asigură securitatea operațiunilor de evacuare din Kabul

Avioanele nu au efectuat zboruri la altitudine mică deasupra oraşului, dar s-au ocupat de supraveghere, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă, fără să precizeze numărul aparatelor de zbor care au participat la respectiva misiune.

La rândul său, directorul adjunct pentru logistică din cadrul Statului Major american, generalul Hank Taylor, a indicat în aceeaşi conferinţă de presă că avioane de vânătoare F-18 ale grupului naval condus de portavionul USS Ronald Reagan au efectuat aceste zboruri de supraveghere strict în scopul întăririi securităţii.

Taylor a subliniat că forţele americane urmăresc cu ‘atenţie’ operaţiunea de evacuare: „Efectuăm continuu evaluări aprofundate pentru a asigura securitatea americanilor, vom folosi toate instrumentele din arsenalul nostru pentru a atinge acest obiectiv”.

Este pentru prima oară când Pentagonul comunică despre survoluri deasupra Kabulului de când talibanii au preluat duminică controlul asupra Kabulului. Totuşi, Kirby a spus că acest tip de zboruri de supraveghere nu sunt noi şi că, de fapt, sunt efectuate de mult timp.

Întrebat dacă avioanele ar putea să deschidă focul în cazul în care trupele americane şi aliaţii săi sunt atacaţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns: „Ca de obicei, avem dreptul să ne apărăm pe noi înşine, oamenii noştri şi operaţiunile noastre”.

La rândul său, generalul Taylor a remarcat faptul că de la ultima sa conferinţă de presa nu a existat niciun „incident de securitate sau de interferenţă” a talibanilor în evacuări.

Cu toate acestea, John Kirby a recunoscut că există informaţii potrivit cărora talibanii îi hărţuiesc pe unii dintre afganii care încearcă să ajungă la aeroport.

Totodată, generalul Taylor a indicat că mai multe porţi ale aeroportului internaţional din Kabul sunt de acum deschise şi că aproximativ 7.000 de persoane au putut fi evacuate de armata americană din 14 august şi până în prezent, conform AFP.

Potrivit acestuia, peste 5.200 de soldaţi americani se află în prezent pe aeroportul din Kabul pentru a supraveghea evacuările, adăugând că armata americană este pregătită să crească ritmul evacuărilor într-un moment în care mii de afgani încearcă să părăsească ţara.

În total, aproape 12.000 de persoane au fost evacuate de la sfârşitul lunii iulie, a adăugat el. Printre acestea figurează cetăţeni americani, membri ai ambasadei SUA, afgani care au lucrat pentru Statele Unite, în special ca translatori pentru armata americană, care au solicitat o viză specială de imigrare (SIV) de teama represaliilor din partea talibanilor.

În faţa afluxului candidaţilor la plecare pe aeroportul din Kabul de când talibanii au preluat puterea, armata ‘este pregătită’ să crească numărul zborurilor în sistem de rotaţie şi intenţionează să ‘maximizeze capacitatea fiecărei aeronave’ de transport pentru a evacua un număr cât mai mare de persoane, a explicat generalul Taylor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...