Avioane militare şi un portavion chinez au efectuat exerciţii în Pacific – Ministerul Apărării din Taiwan

Taiwanul a anunţat miercuri că a detectat în câteva ore 35 de avioane militare chineze în jurul insulei, unele îndreptându-se spre Pacificul de Vest pentru a se alătura portavionului chinez Shandong, în cadrul unui "antrenament maritim şi aerian comun", relatează AFP.
AGERPRES - mie, 13 sept. 2023, 12:43
Avioane militare şi un portavion chinez au efectuat exerciţii în Pacific - Ministerul Apărării din Taiwan

Ministerul Apărării de la Taipei a menţionat că aeronavele, inclusiv avioane de luptă şi drone, au fost detectate începând de la ora 6 a.m. miercuri (22.00 GMT marţi), scrie Agerpres.

Aproximativ 28 de avioane au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, iar unele avioane de luptă „au traversat canalul Bashi către Pacificul de Vest, pentru a efectua antrenamente maritime şi aeriene comune cu portavionul Shandong”, a transmis ministerul într-un comunicat.

„Forţele armate au monitorizat situaţia şi au însărcinat avioane de patrulare aeriană, nave şi sisteme de rachete terestre să răspundă”, potrivit comunicatului.

Ministerul Apărării din Taiwan a observat o creştere a incursiunilor maritime şi aeriene chineze în jurul insulei în ultimele zile.

Marţi, ministerul a anunţat că a detectat 22 de avioane de luptă şi 20 de nave militare în jurul Taiwanului, între luni şi marţi dimineaţa. Portavionul Shandong a fost detectat luni la aproximativ 60 de mile marine (111 kilometri) sud-est de punctul cel mai sudic al insulei.

Beijingul nu a comentat deocamdată aceste exerciţii, dar Comandamentul teatrului de vest, care organizează manevrele în jurul Taiwanului, a declarat miercuri că o „unitate aeriană” a efectuat antrenament „recent”, pe o rază de câteva „mii de kilometri”, fără a menţiona insula.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat că soldaţii chinezi rămân „în mod constant în alertă ridicată” după trecerea a două nave, americană şi canadiană, prin strâmtoarea Taiwan.

Marina SUA a explicat că a fost vorba de un distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burke, USS Ralph Johnson, şi fregata HMCS Ottawa, iar tranzitul a „demonstrat angajamentul Statelor Unite, al aliaţilor lor şi al partenerilor lor în favoarea unei ‘ regiuni indo-pacifice libere şi deschise ‘.

În aprilie, Beijingul a desfăşurat exerciţii militare simulând o încercuire a insulei, după o întâlnire între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, în California.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula autonomă ca parte a teritoriului său, menţionează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită contribuţiilor de la toate diviziile, în condiţiile în care......
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024 – date INS
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul ...