Avizul ANCOM privind accesul la Netcity, refuzat de Primăria Capitalei şi contestat în justiţie

 Primăria Capitalei şi Netcity Telecom au contestat în justiţie avizul ANCOM care stabileşte condiţiile tehnice şi economice de acces al operatorilor telecom la reţeaua de fibră optică a Capitalei şi refuză discuţiile cu asociaţia furnizorilor de servicii de acces la Internet, potrivit ANISP.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 11:09
Avizul ANCOM privind accesul la Netcity, refuzat de Primăria Capitalei şi contestat în justiţie

„După ce ANCOM a dat avizul, la finele lunii mai, asociaţia furnizorilor de servicii de acces la Internet (ANISP) a încercat prin mai multe canale să discute cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti. Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane de fibră optică, şi PMB nu au făcut nicio diligenţă la notificările noastre în vederea punerii în aplicare a prevederilor avizului. Mai mult, primăria şi Netcity au solicitat, separat, în instanţă suspendarea, respectiv, anularea avizului ANCOM, primul termen fiind programat pe 24 iulie la Curtea de Apel în dosarul privind suspendarea”, a declarat preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, într-o conferinţă.

La sfârşitul lunii mai, autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a avizat condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul operatorilor telecom la reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei, Netcity, aviz condiţionat de implementarea anumitor măsuri în termen de patru luni.

Avizul a fost solicitat în baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii.

„Aceste măsuri au fost propuse având în vedere că analiza efectuată de ANCOM a relevat că ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu întruneşte cerinţele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate. Avizul stabileşte un termen de 4 luni pentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate de autoritate în cuprinsul ofertei cadru generale şi al contractelor cadru pentru acces la reţeaua Netcity”, se arăta într-un comunicat al instituţiei din 30 mai.

Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reţeaua Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, ANCOM a stabilit că este necesară fundamentarea tarifelor în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii.

Autoritatea a stabilit şi un termen maxim de şase luni pentru realizarea acestui model de calculaţie a costurilor şi comunicarea sa către ANCOM.

Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi până la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”.

De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „branşament FTTB”.

„Oferta nu trebuie să conţină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziţioneze servicii de care nu au nevoie şi pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, închirierea a minim două tubete pe o perioadă de minim cinci ani sau condiţionarea furnizării serviciilor de acces de achiziţionarea şi plata serviciului de supraveghere a instalării”, se mai spunea în comunicatul ANCOM.

Bătrâneanu a afirmat că ANISP a depus, la 2 iulie, o plângere şi la Consiliul Concurenţei.

De asemenea, reprezentanţii ANISP s-au întâlnit, la 11 iunie, cu oficiali ai vicepreşedintelui Comisiei Europene şi comisar european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, cărora le-a fost prezentată situaţia reţelei Netcity.

„ANCOM l-a obligat pe Netcity Telecom ca în termen de patru luni să pună în aplicare tarifele din aviz. Avizele conforme sau obligatorii se execută imediat, conform legii. Cele patru luni au fos date pentru ca PMB să aibă timp să le pună în aplicare, prin trecerea unei hotărâri prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti. După 1 octombrie 2013, dacă nu aplică prevederile avizului, Oprescu (Sorin Oprescu, primarul Capitalei) va răspunde penal pentru abuz în serviciu. Prejudiciul operatorilor telecom din Capitală în ultimii trei ani depăşeşte 10 milioane de euro din cauza tarifelor pe care le-a practicat Netcity. La 1 octombrie, voi depune la DNA o plângere penală pentru că PMB şi Sorin Oprescu nu respectă avizul ANCOM”, a afirmat preşdintele ANISP.

Bătrâneanu spune că, prin nerespectarea avizului ANCOM, primarul Capitalei blochează dezvoltarea sectorului telecom şi împidică intrarea altor jucători pe această piaţă.

„Mai mult, prin neaplicarea acestor tarife, numeroşi operatori de talie redusă, aşa-numiţii operatori de cartier, sunt forţaţi să îşi vândă afacerile şi să iasă de pe această piaţă, poate una dintre cele mai dinamice şi mai dezvoltate din România”, a afirmat reprezentantul ANISP.

Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

În prezent, reţeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane.

Acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%.

În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizaţie profesională constituită în 2001 şi are 38 de membri.

Scopul ANISP este acela de a promova şi sprijini intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...