Avocat cipriot: „E greu, dar nu plecăm nicăieri. Trăim din banii pe care putem să îi scoatem”

Chiar dacă ceea ce se întâmplă în Cipru pare a afecta întreaga lume financiară, unii ciprioţi cred totuşi că peste un an ori şase luni criza va fi depăşită. Cel puţin aceasta este opinia lui Criton Tornaritis, avocat cipriot, care a acordat un interviu RFI. Avocatul spune că a mai trecut prin asta în anii 70, după conflictul cu Turcia, apoi în 2008, când şi-a pierdut afacerea din România. Şi se poate întâmpla din nou. Dar viaţa merge înainte, mai spune el.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 06:44
Avocat cipriot:

Băncile din Cipru sunt încă închise din pricina temerilor de retrageri masive. Cum vă descurcaţi, în condiţiile în care retragerile de la bancomate sunt limitate, să vă asiguraţi cele necesare traiului sau să vă continuaţi afacerile?

Trăim din banii pe care îi avem. Cu ce aveam deja şi cu ce putem retrage.

Aşa cum s-a înţeles guvernul de la Nicosia cu Troica, conturile de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi mari. Aţi avut vreun asemenea cont, cum veţi fi afectat?

Da, am avut, din păcate. Banca Laiki, care este şi în România, se va închide, deci banii sunt pierduţi, iar cei care au bani la Bank of Cyprus aşteaptă să vadă cât vor pierde. Ultima dată se vorbea că vor pierde 30-40%. Deci situaţia nu e tocmai roz, relateaza RFI Romania

Dar cum vă afectează pe dumneavoastră?

Ca pe toţi ceilalţi. Aşteptăm să vedem ce vor face şi cum vom proceda în continuare, cum ne vom plăti oamenii şi cum vom trăi. Mă afectează destul de tare, dar vom trăi în continuare, ce putem face?

Ce credeţi că se va întâmpla mâine, când se vor deschide băncile?

Nu cred că băncile se vor deschide mâine şi oricum au dat acea lege că oamenii pot retrage sume minime din bănci. Au instaurat limite şi asupra cardurilor de credit, chiar şi asupra banilor pe care îi poţi retrage când călătoreşti, nu mai emit cecuri pentru a fi încasate, deci e destul de greu.

Guvernul de la Nicosia anunţă că ar putea impune control asupra capitalului…

Capitalul care intră nu reprezintă o problemă acum, ci capitalul care iese. Cred că restricţiile vor mai rămâne în vigoare câteva zile.

Au fost deja mai multe proteste, mâine ar putea fi şi o grevă. În ce fel vă perturbă şi acestea viaţa?

Nu au existat greve. Totul e normal. Viaţa continuă ca şi înainte. Câteva magazine sunt închise, oamenii nu se mai mişcă poate la fel de mult pentru că nu mai au bani, dar nu există penurii în acest moment. Nu ne lipsesc produse vitale.

Ce veţi face dumneavoastră după toate aceste schimbări, ce credeţi că se va întâmpla cu economia? Ciprul era în primul rând un paradis fiscal…

În primul rând, aici nu era un paradis fiscal. E o mare neînţelegere. Nu ştiu de ce se foloseşte acest termen. Bulgaria avea aceleaşi taxe ca şi Cipru şi nu e considerată paradis fiscal. Avem un sistem contabil bun şi servicii bune, dar taxarea e de 10% în Cipru, însă taxele individuale sunt de 35%, în timp ce în România – doar 16%.

Deci ce veţi face pe termen lung? Vă gândiţi la relocare?

Nimic special. Avem o afacere de ţinut pe picioare, oameni de plătit, vom continua. Poate afacerea se va contracta, dar va continua, nu are cum să se oprească. Nu e prima dată când asta se întâmplă în Cipru. Ştiţi, în 1974 am avut un război cu Turcia şi am supravieţuit. Nu plecăm nicăieri. Chiar şi în România există mii de companii care aparţin ciprioţilor. Suntem doar 700.000 de ciprioţi, nu cred că va fi aşa de dramatic. Avem o problemă acum, dar vom supravieţui şi acesteia. Generaţia mea a mai trecut momente grele, nu e nimic nou. Chiar dacă suferim acum, mergem mai departe. Mie mi s-a întâmplat chiar mai des. În 2008, mi-am pierdut afacerea din România. Şi se poate întâmpla din nou.

Percepţia ciprioţilor despre germani s-a schimbat după ce s-a întâmplat în ultima lună?

Probabil au venit pentru resursele energetice. Unde există petrol, există războaie sau probleme. Şi acum, că Ciprul a descoperit rezerve de gaze naturale. Credeţi că Europa nu avea linişte că trebuia să dea 10 miliarde de euro Ciprului? Vor ceva de la Cipru. Iar Ciprul nu a vrut să le dea şi am ajuns aici. Vor gazul, înseamnă bani mulţi. Acum să vedem şi ce vor face ruşii, ei vor pierde miliarde şi nu cred că sunt foarte fericiţi cu ceea ce au făcut nemţii. Dar ruşii nu au putut face mare lucru câtă vreme Germania e unul dintre cei mai mari cumpărători de gaze naturale ruseşti. Totul e politică. Dar cred că într-un an sau poate peste şase luni vom reveni la normal.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, acces la mall şi pentru „testaţi”, fără mască în spațiile deschise
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se ...
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară că în urma ședinței ...