1EUR = 4.7491 RON | Bucureşti 22 º

News

Avocatul Poporului: ÎCCJ a stabilit că taxele de poluare returnate sunt purtătoare de dobândă fiscală de la data plăţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare şi taxă pentru emisii poluante şi restituite prin hotărâri judecătoreşti se aplică dobânda fiscală, care curge de la data plăţii acestora, a anunţat marţi Avocatul Poporului, scrie Agerpres.

23 iun, 2015 | Agerpres

Instanţa supremă a admis recursurile în interesul legii pe această temă formulate de către Avocatul Poporului şi procurorul general privind interpretarea dispoziţiilor legale în baza cărora se calculează dobânzile aferente sumelor încasate şi restituite de administraţiile finanţelor publice din ţară pentru cele trei taxe diferite, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului transmis AGERPRES.

'Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronunţate în dosarul nr. 9/ 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ', arată sursa citată.

Momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate şi restituite este reprezentat de data plăţii acestor taxe, a mai decis ÎCCJ.

Avocatul Poporului a formulat recurs în interesul legii la 24 septembrie 2013 şi a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

'Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plăţii sumelor încasate de administraţiile finanţelor publice din ţară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză', se arată în comunicat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO