Un partener american din grupul imobiliar Avrig 35 a încercat să se sinucidă

Un partener din SUA al lui Alexander Hergan, Russell Wasendorf Sr., a încercat să se sinucidă după ce a fost acuzat că a furat peste 200 de milioane de dolari din banii clienţilor firmei sale de brokeraj.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 09:21
Un partener american din grupul imobiliar Avrig 35 a încercat să se sinucidă

Russell Wasendorf  Sr.  împreună cu Alexander Hergan și alți doi traderi de la Bursa din Chicago au înființat în 1999 ceea ce avea să devină conglomeratul imobiliar  Avrig 35.

Unul dintre acţionarii Avrig 35, Russell Wasendorf a încercat să se sinucidă luni, ca urmare a acuzațiilor că ar fi furat peste 200 de milioane de dolari din banii clienților firmei sale de brokeraj PFGBest, potrivit Reuters.

Cam în același timp, FBI a început o investigație  privind presupusele fraude din SUA ale  partenerului lui Hergan, autorităţile  de reglementare ale pieţei de capital din SUA au declanşat procese, iar firma de brokeraj, PFGBesta intrat în flaliment.

Nu vreau ca vreun neajuns din cauza situaţiei lui Russell să se răsfrângă asupra Grupului Avrig”, a declarat Alexander Hergan pentru Reuters.

Deşi Avrig 35 se află în situaţie de insolvenţă, „am reuşit  până acum să găsim calea de ieşire din această dificultate. În următoarele două luni vom plăti  50 milioane dolari din datorii“ dintr-un total de 80 de milioane de dolari, potrivit lui  Alexander Hergan.

„Am salvat această companie în ultimul an. Nu avem nimic de ascuns”, a mai spus patronul Avrig 35, care nu este îngrijorat că creditorii partenerului său din Iowa (SUA) ar putea să ajungă şi la activele acestuia din România, adică la acţiunile deţinute în Grupul Avrig 35. Ceilalţi acţionari le-ar putea cumpăra relativ uşor, pentru că valoarea lor s-a depreciat, potrivit lui Hergan.

Russell Wasendorf  Sr. pare să fie un investitor pasiv în Avrig 35, singurele legături financiare după înfiinţare fiind câteva împrumuturi acordate acesteia, toate „returnate“ cu dobândă,  dintre care cel mai mare a fost de 750.000 de dolari, potrivit actuaslului CEO al Avrig 35, Matei Proskine, citat de Reuters.

Din Grupul Avrig 35, înfiinţat în 1999, făceau parte, până nu demult, circa 100 de companii, majoritatea cu activităţi imobiliare ( au peste 100 de proiecte în toată ţara), dar şi din alte domenii, precum arhitectura (Studio Proiectare 35), televiziune (Pratech Production), construcţii şi echipamente (Flexxelf, Lifetime Glazing Solutions Grup, Echipamente Construcţii Montaj),  sau administrare de investiţii (Strategic Asset Management).

Avrig 35 este cunoscut ca unul dintre  cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Printre proiectele sale se numără Charles de Gaulle Plaza din piaţa Charles de Gaulle şi  Bucharest Tower Center, nu departe de Piaţa Victoriei, care a fost până luna trecută cea mai înaltă clădire din România. Rămas neocupat încă,  Bucharest Tower Center  a fost una dintre cauzele dificultăţilor financiare ale grupului.

Alexander Hergan a emigrat în Statele Unite în 1966, la vârsta de 19 ani,  şi s-a reîntors în România în anii ’90, când a pus bazele Bursei de instrumente derivate din Sibiu (SIBEX, de azi), împreună cu un alt broker de la Chicago de origine română, Thomas Curtean, şi cu Teodor Ancuţa, până nu demult preşedintele bursei.

Câţiva ani mai târziu, Hergan, Mark Proskine, tatăl actualului CEO al Avrig 35,  Wasendorf  şi un al treilea fost broker au pus fiecare câte  500.000 dolari în afacerea imobiliară.

 

Problemele Avrig 35

Acum doi ani o companie imobiliară londoneză a cerut insolvenţa firmelor Office Development, Focşani Investment şi Piatra Neamt Development, deţinute de Central Eastern European Real Estate, companie membră a grupului Avrig 35.

Aşa au început  problemele Grupului Avrig 35. Apoi  Unicredit Tiriac Bank a cerut de insolvenţa  Avrig 35 SRL.

Printre proiectele dezvoltate de grupul Avrig 35 se numără: Charles de Gaulle Plaza (care a câștigat numeroase premii internaționale de design), Avrig Business Center, sediul Lafarge, Ambasada Canadei, Tower Center International, Iris Shopping Center București Titan și Iris Shopping Center Pitești

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un nou hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete pentru clienții ...
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova a obţinut un acord de împrumut provizoriu de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 564 de ...
AFM aprobă alte 484 de dosare în Programul Rabla – 228 sunt pentru autovehicule ecologice
AFM aprobă alte 484 de dosare în Programul Rabla – 228 sunt pentru autovehicule ecologice
Un număr de 484 de dosare au fost acceptate în cadrul Programului Rabla 2021, dintre care 228 pentru Rabla Plus, informează ...