Avtovaz anunţă prima creştere a vânzărilor Lada din ultimele 19 luni

Cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, a anunţat, joi, că vânzările modelului Lada au înregistrat în octombrie prima creştere anuală din ultimele 19 luni, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 09:02
Avtovaz anunţă prima creştere a vânzărilor Lada din ultimele 19 luni

Compania, controlată de alianţa Renault-Nissan, a vândut luna trecută 37.788 de modele Lada în Rusia, număr în creştere cu 0,8% faţă de octombrie 2013, scrie Agerpres.

Recent, Avtovaz a estimat că Lada, cel mai bine vândut model din Rusia, ar putea raporta un declin al livrărilor de 20,5% anul acesta, la 425.000 de unităţi.

Alianţa Renault-Nissan va beneficia pe termen lung de pe urma crizei economice din Rusia, deoarece deprecierea rublei subminează companiile auto rivale, care produc mai puţine componente pe plan local, a afirmat recent directorul general Carlos Ghosn.

Grupul franco-japonez, care are o treime din cota de piaţă în Rusia, prin subsidiara sa Avtovaz, a fost afectat în ultimii ani de escaladarea tensiunilor cu Occidentul, fapt ce a cauzat declinul semnificativ al pieţei auto ruse. Dar Carlos Ghosn susţine că Renault-Nissan ar trebui să fie capabil să-şi majoreze cota de piaţă în urma crizei, deoarece deprecierea rublei cu aproximativ 10% afectează în mod disproporţionat producătorii auto, care trebuie să importe majoritatea componentelor.

‘Astăzi, deprecierea rublei reprezintă un avantaj pentru producătorii auto, care sunt mai localizaţi. Chiar dacă toată lumea are de suferit, cei care sunt mai localizaţi pot menţine nivelul producţiei mai bine decât cei care fac importuri masive’, a explicat şeful alianţei.

Modelele Logan sedan şi Sandero hatchback produse de Renault în Rusia au o rată de localizare de aproximativ 75%, în timp ce Volkswagen are 50%, iar Ford şi General Motors chiar mai puţin.

‘Este unul dintre motivele pentru care, chiar şi în cazul unui declin al pieţei în care toată lumea are de suferit, cred că Lada şi Renault vor avea un avantaj relativ. Veţi vedea o creştere a cotei de piaţă a Renault’, a declarat Carlos Ghosn.

Această declaraţie optimistă arată cum, chiar şi într-o perioadă de criză, precum este cea traversată de Rusia, companiile europene caută să obţină avantaje. Alianţa Renault-Nissan vrea să ajungă în Rusia la o cotă de piaţă de 40% până în 2016.

În 2008, Renault a achiziţionat o participaţie de 25% în Avtovaz şi anul acesta a preluat controlul împreună cu partenerul nipon Nissan.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...