AvtoVAZ anunță reintrarea în producție a modelului Lada Largus

AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia și fostă subsidiară a grupului Renault, pregăteşte lansarea unei ediţii limitate a modelului Lada Largus.
Robert Stan - vin, 22 iul. 2022, 13:13
AvtoVAZ anunță reintrarea în producție a modelului Lada Largus

Conform producătorului rus de automobile, ediția limitată Lada Largus pe care o va produce va avea circa 1.800 de exemplare. Insignifiantă pentru piața auto rusă, această revenire în producție a modelului Lada Largus va permite dealerilor mărcii să se mențină pe linia de plutire.

Volumul mic al producției modelului Lada Largus este cauzat de lipsa de componente, cele doar 1.800 de exemplare fiind realizate cu „componente acumulate anterior în depozitele companiei”.

Lada Largus – o clonă a fostei Dacia Logan MCV – va deveni al treilea model care reintră în producție la uzinele AvotVAZ după retragerea din acționariat a grupului francez Renault, deținătorul pachetului majoritar.

Este demn de luat în seamă faptul că, la începutul lunii iunie, AvtoVAZ a reluat asamblarea modelului Lada Granta într-o versiune simplificată, iar la mijlocul lunii iulie, un SUV LADA Niva Legend cu trei uși într-o configurație „specială” a revenit și el pe linia de asamblare. În august este planificată și reluarea producției SUV-ului Niva Travel.

Doar nava amiral a AvtoVAZ, Lada Vesta, întârzie să revină pe piață tocmai din cauza comlpexității modelului. Conform oficialilor ruși, acest model mult mai tehnologizat și, prin urmare, cu piese mult mai greu de găsit la furnizori din cauza sancțiunilor internaționale, va reveni pe linia de asamblare a uzinei AvtoVAZ de la Izhevsk, „probabil la începutul anului 2023”.

În prezent AvtoVAZ se așteaptă ca în a doua jumătate a acestui an să producă între 100.000 și 120.000 de vehicule, ia anul viitor, peste 400.000 în cele două uzine de la Tgliatti și Izhvesk. AvtoVAZ are peste 30.000 de angajaţi în Rusia.

Industria auto rusă, puternic dependentă de echipamentele şi investiţiile străine, a fost puternic afectată de deficitul global de semiconductori şi de exodul producătorilor auto internaţionali, în urma invadării Ucrainei.

Recent, Association of European Businesses (AEB) previziona un declin de cel puţin 50% al vânzărilor de maşini noi în Rusia în 2022.

Grupul auto francez Renault, care controla AvtoVAZ, a fost nevoit să vândă acțiunile deținute pentru o rublă unor entități ale statului rus. Totuși, francezii și-au păstrat dreptul de a reveni în calitate de acționari majoritari ai AvtoVAZ în maximum șase ani.

Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la AvtoVAZ, grupul auto francez Renault şi-a vândut şi propria uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault şi Nissan, către primăria Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...