AvtoVAZ reduce cu 11% numărul de angajaţi printr-o schemă de plecări voluntare

AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a adoptat o schemă de plecări voluntare pentru a încuraja angajaţii să renunţe la locurile lor de muncă, în vederea reducerii costurilor şi a revenirii pe profit, conform unui articol apărut în publicaţia financiară 'Vedomosti', transmite RIA Novosti.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 09:42
AvtoVAZ reduce cu 11% numărul de angajaţi printr-o schemă de plecări voluntare

Săptămâna trecută, şeful AvtoVAZ, suedezul Bo Andersson, anunţa că intenţionează să concedieze 7.500 de angajaţi, sau 11% din forţa sa de muncă. Din 2009, Bo Andersson a fost director general al unui alt producător auto important din Rusia, GAZ, unde a aplicat măsuri de reducere a costurilor.

Şeful sindicatului de la compania rusă, Pyotr Zolotarev, a anunţat că angajaţii AvtoVAZ care aderă la schema de plecări voluntare în februarie vor primi salariul pe cinci luni, cei din martie vor obţine patru salarii, iar cei din aprilie – trei.

AvtoVAZ este cel mai mare angajator din oraşul Togliatti, unde deţine una dintre cele mai mari fabrici de asamblare din lume.

AvtoVAZ, care va fi deţinut de alianţa Renault-Nissan la jumătatea acestui an, are în prezent 66.500 de angajaţi.

‘Vor fi reduse 2.500 de posturi din rândul directorilor, specialiştilor şi funcţionarilor, iar 5.000 de locuri de muncă vor fi desfiinţate până la sfârşitul anului pentru majorarea productivităţii’, a anunţat compania rusă.

Luna aceasta, grupul de lobby Association of European Businesses (AEB) a publicat un raport, potrivit căruia, în 2014, vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare ar urma să scadă cu 1,6%, până la 2,73 milioane de unităţi, după ce, în 2013, piaţa a înregistrat un declin de 5,5%, la 2,78 milioane de unităţi.

Modelele Duster, Logan şi Sandero s-au situat, anul trecut, în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB). În 2013, pe primul loc în acest top s-a situat modelul Lada Granta (cu 166.947 unităţi), fabricat de AvtoVAZ, pe locul patru, cu 83.702 unităţi, a fost modelul Duster, fabricat de Renault, locul şapte a fost ocupat de modelul Focus, cu 67.142 unităţi, aparţinând lui Ford, în timp ce pe locurile 13 şi 14 au fost modelele Logan şi Sandero, de la Renault, cu 50.894 şi, respectiv, 43.737 de unităţi.

Piaţa auto din Rusia se va confrunta cu încă un an slab, din cauza încetinirii creşterii economice, a avertizat preşedintele Association of European Businesses (AEB), Joerg Schreiber.

Printre producătorii auto străini care au investit puternic în Rusia se află alianţa Renault-Nissan, Ford şi General Motors.

Potrivit unui acord convenit anul trecut, alianţa Renault-Nissan va prelua controlul producătorului auto rus AvtoVAZ, în 2014.

Împreună, Renault, Nissan şi AvtoVAZ controlează 30% din piaţa auto din Rusia, obiectivul fixat de directorul general Carlos Ghosn fiind atingerea unei cote de piaţă de 40%, în anul 2016.

Renault are trei uzine în America Latină – în Argentina, Brazilia şi Columbia -, pe lângă cele şase din Franţa. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...